Yüksek ateş şikayeti ile çocuklarını acil servise getiren ebeveynlerin bilgi tutum ve uygulamaları
Information attitudes and practices of the parents WHO bring their children to the emergency department with complaint of hi̇gh fever
  1. Tez No: 789082
  2. Yazar: ŞAHİN EFEBEY BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: High fever, Children, Family, Nursing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Araştırma, İzmir Menemen Devlet Hastanesi Acil Servisine yüksek ateş şikayeti ile çocuklarını acil servise getiren ebeveynlerin bilgi tutum ve uygulamaları belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma verileri oluşturulan literatür bilgileri doğrultusunda oluşturulan, sosyo-demografik bilgi formu ve Ebeveyn Ateş Yönetini Türk versiyonu ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırmanın verileri Ağustos-Aralık 2022 tarihleri arasında İzmir Menemen Devlet Hastanesi Acil Servisine çocuğunu yüksek ateş şikayeti ile getiren ebeveynlerden elde edilmiştir. Bu süre içerisinde acil servise başvuran 222 ebeveyn araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan ebeveynlerin yaş ortalaması 33,47±3,25 dir. Çocukların cinsiyeti %57,2 erkek %42,8'i kızdır ve yaş ortalaması olarak 6,10±3,63 dir. Ebeveynlerin %42,3'ü çocuğun evdeki ateş ölçüm değerini ve %45,9'u ise hastanedeki ateş ölçüm değerini 38-38,9 arasında belirtmiştir. Ebeveynlerin %68,9'u çocuğun ateşlenmesi durumunda ölmesinden dolayı endişelendiklerini, %32,4'ü çocuğun ateşinin yükseldiğini cildine dokunarak anladıklarını, %98,2'si çocuğun ateşlendiğini düşündüklerinde ateşi ölçtüklerini, %43,2'si çocuğun ateşini koltuk altından ölçen otomatik derece ile ölçtüklerini, %34,2'si ateş yükselince ilk uygulama olarak ateş düşürücü ilaç verdiklerini, %54,5'i ılık uygulamayı yaptıkları bölgenin tüm vücut olduğunu, %79,3'ü çocuğun ateşlenmesi durumunda neler yapılmasına yönelik eğitim aldıklarını, eğitim alanların %85,3'u eğitimi sağlık personeli'nden aldıklarını belirtmişlerdir. Sonuçlar: Araştırmada, ateşli çocukların ebeveynlerinin kaygı düzeylerinin yüksek olduğu, üniversite mezunu olan, şehirde yaşayan, geliri giderden fazla olan ebeveynlerin ateş yönetimleri puan ortalaması yüksek bulunmuştur. Çocuk sayısı fazla olan ebeveynlerin ise ateş yönetimi puan ortalaması daha düşük bulunmuştur. 2 Ebeveynlerin çocuklarının cinsiyeti ile ebeveyn ateş yönetimi ölçeği ortalama puanı arasında anlamlı fark olmadığı bulundu (p>0.05) Anahtar kelime: Yüksek Ateş; Çocuklar; Aile, Hemşirelik
Özet (Çeviri)
Aim: The research was carried out to determine the knowledge, attitudes and practices of parents who brought their children to the emergency room with the complaint of high fever in İzmir Menemen State Hospital Emergency Service. Materials and Methods: The research data were collected using the socio- demographic information form and the Turkish version of the Parental Fire Management scale, which was created in line with the literature information. The research was conducted in descriptive and cross-sectional type. The data of the study were obtained from the parents who brought their child to the Izmir Menemen State Hospital Emergency Service with a complaint of high fever between August and December 2022. During this period, 222 parents who applied to the emergency department constituted the sample of the study. Results: The mean age of the parents included in the study was 33.47±3.25. The gender of the children is 57.2% male, 42.8% female, and the average age is 6.10±3.63. 42.3% of the parents stated the child's temperature measurement value at home and 45.9% stated the fever measurement value in the hospital between 38-38.9. 68.9% of the parents were worried about the death of the child in case of fever, 32.4% understood that the child had a fever by touching their skin, 98.2% measured the temperature when they thought that the child had a fever, 43.2% measured the child's temperature from the armpit. they measured with automatic degree, 34.2% of them gave antipyretic medicine as the first application when the fever increased, 54.5% of them applied the warm application to the whole body, 79.3% of them received training on what to do in case of fever in the child, 85.3% of those who received training stated that they received the training from health personnel. Conclusion: In the study, parents of children with fever had high anxiety levels. The average score of fever management of the parents who are university graduates, live in the city, and have a higher income than expenditure was found to be high. On 4 the other hand, the average fever management score of parents with more children was found to be lower. It was found that there was no significant difference between the gender of the parents' children and the average score of the parental fever management scale (p>0.05).