Evaluation of healthy lifestyle behaviors among white-collar workers
Beyaz yakalı çalışanların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 683091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR GÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Çalışanlar, Sağlıklı yaşam tarzı, Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II, Healthy Lifestyle, Employees, Health Promoting Lifestyle Profile-II
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş/Amaç: Beyaz Yaklı Çalışnların çalışanlar için sağlıklı yaşam biçimini belirlemek önemlidir, Çünkü kendilerine yüklenen sorumluluklar, uzun vadeli mesleki baskılar, sağlıksız yaşam tarzına yol açan iş stresi nedeniyle, hastalıklara duyarlılıkları artmaktadır. Bu çalışmanın amacı Beyaz Yaklı Çalışnların çalışan kişilerin sağlıklı yaşam biçimini değerlendirmektir. Yöntem: Kesisel tipte Tanımlayıcı olan bu çalışmanın evrenini Irak Diwaniya valiliğine bağlı kurumlarda Beyaz Yaklı Çalışnların çalışan toplam 2700 kişi oluşturmuştur. Çalışmanın örneklemine ise rastlantısal örnekleme yöntemiyle farklı alanlarda çalışan 384 kişi dahil edilmiştir. Araştırmada veriler, bireylerin sosyo demografik özelliklerini belirlemeye yönelik hazırlanan toplam 9 soru içeren bir soru formu ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği II kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Araştırma grubunun %37.8'i 35-44 yaş aralığında, % 58'i erkek, %47.4'ü doktora derecesine sahip, % 44.3'ü 11 saat ve üzeri çalışmakta, % 76.3 fazla kilolu ve %77.6'sının bir kronik hastalığı vardır. Toplam HPLP-II puan ortalması 2.42±0.172dir. Ölçeğe ait en düşük puan“stres yönetimi”alt grubuna, (2.258±0.1173) en yüksek puan ise“manevi gelişim”e aittir (2.73±0.14). Sonuç: Çalışanların, HPLP-II puanı düşük seviyededir. Araştırma bulguları, Beyaz Yaklı Çalışnların çalışan bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları açısından riskli grupta olduklarını göstermektedir. Sağlık bakım hizmeti sunanların, sağlıklı yaşam biçimi davranışları açısından belirlenen riskli grubu daha dikkatli değerlendirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background/aim: To evaluate the level of healthy lifestyle and identify the relationship with socio-demographic charactertics among persons with high- class jobs. Because their susceptibility to diseases increases due to the responsibilities imposed on them, long-term professional pressures, and work stress that leads to an unhealthy lifestyle. The aim of this study is to evaluate the healthy lifestyle of people working in White-Collar Workers . Methods: The universe of this cross-sectional descriptive study consists of 2700 people working in White-Collar Workers in the institutions of the Iraq Diwaniya governorate. 384 people working in different fields were included in the sample of the study using the random sampling method. The data were collected by using a questionnaire form containing 9 questions prepared to determine the socio-demographic characteristics of the individuals and healthy lifestyle behavior scale II. Results: 37.8% of the research group is between the ages of 35-44, 58.2% are men, 47.4% have a doctorate degree, 44.3% work for 11 hours or more, 76.3% is overweight and 77.6% has a chronic disease. The mean total HPLP-II score was 2.42 ± 0.17. The lowest score of the scale belongs to the“stress management”subgroup (2.25 ± 0.11) and the highest score belongs to“spiritual growth”(2.73 ± 0.14). Conclusion: Employees have a low HPLP-II score. Research findings show that individuals working in White-Collar Workers are in the risky group in terms of healthy lifestyle behaviors. It is recommended that health care providers evaluate the risk group determined in terms of healthy lifestyle behaviors more carefully.