Aydınlatıcı program değerlendirme modeline dayalı olarak ikinci sınıf İngilizce öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
An evaluation of the second grade English curriculum based on the Enlightening curriculum evaluation model according to teachers' views
- Tez No: 683177
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜRŞET ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatıcı model program değerlendirme, 4+4+4 eğitim sistemi, İkinci Sınıf İngilizce öğretim programı, İngilizce dersi, Öğretmen görüşleri, Second Class Foreign Language Education, Illuminating Program Evaluation Model, 4+4+4 Education System, Teacher Opinions, English Lesson
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırma, aydınlatıcı program değerlendirme modeline dayalı olarak ikinci sınıf İngilizce öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirmesi için yapılmıştır. Nicel olarak yürütülen araştırmada betimsel türde tarama modelinden faydalanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olup, 2013- 2014 eğitim öğretim yılında uygulamaya konan ikinci sınıf İngilizce dersi öğretim programını uygulayan, Kilis il merkezi ve ilçelerindeki 139 İngilizce öğretmeniyle İngilizce dersine giren öğretmenler oluşturmaktadır. Bu araştırmanında“İlkokul 2. sınıf İngilizce öğretim programına yönelik aydınlatıcı değerlendirme modeline dayalı program değerlendirme ölçeği çalışması”isimli otuz sekiz sorudan oluşan ölçekten faydalanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verileri analiz etmek için betimsel (yüzde, frekans, aritmetik ortalama) ve kestirimsel (t-testi, one way anova), LSD testi istatistik tekniklerinden faydalanmıştır. Analizler neticesinde elde edilen bulgularda, programın bütün boyutlarında ilkokul 2. Sınıf İngilizce dersi öğretim programıyla ilgili, öğretmenlerin yaşlarına, haftalık girilen ders sayılarına, mezun oldukları alanlara, eğitim durumlarına, çalıştıkları yerleşim bölgelerine göre ve sınıftaki ortalama öğrenci sayılarına göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yine çalışılan okulun sosyoekomik seviyesine göre programın tümü, kazanım ve içerik ve ölçme ve değerlendirme alt boyutlarında farklılık bulunmazken, öğrenme-öğretme süreci ve çevresel boyut alt boyutunda üst gelir grubu lehinde anlamı farklılık bulunmuştur. Cinsiyete göre programın öğrenme-öğretme süreci ve çevresel alt boyutunda anlamı farklılık bulunmazken, programın tümü, kazanım ve içerik ve ölçme ve değerlendirme alt boyutlarında erkekler lehinde anlamı farklılık bulunmuştur. Mesleki kıdeme göre programın öğrenme-öğretme süreci ve çevresel alt boyutunda anlamı farklılık bulunmazken, programın tümü, kazanım ve içerik ve ölçme ve değerlendirme alt boyutlarında mesleki kıdemi 0-5 yıl olan öğretmenler lehinde anlamı farklılık bulunmuştur. Program, günümüzde çağın gereksinimi olan teknolojiyle iç içe olup, teknoloji kullanımını teşvik ettiği de belirlenmiştir. Ancak, öğretmenlere programın uygulanması için gerekli materyal desteğinin yapılmadığı görülmektedir. Ayrıca programda, kazanımlar bölümünde öğrencilerin psikomotor becerilerine yeterince yer verilmediği gibi, uygulanan ölçme ve değerlendirmelerin programın hedeflerini ölçmede uygun olmadığı programla ilgili ulaşılan olumsuz görüşlerdendir. Araştırmaya katılan öğretmenler, içeriklerin kolaydan zora ve somut örneklerle desteklendiği gibi, kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntem ve tekniklerin öğrenciler için olumlu olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out for the evaluation of the second-grade English curriculum according to teacher opinions based on the enlightening program evaluation model. In the quantitative research, the descriptive type of scanning model was used. The working group of the study was determined by simple non-selective sampling method and constitutes a hundred and thirty-nine English teachers or teachers from eighty-seven primary schools in Kilis center and districts who implemented the second-class English course curriculum implemented in the 2013-2014 academic year. For the data of this research, he used a scale of thirty-eight questions called“Evaluation of the Second Grade English Curriculum based on The Enlightening Evaluation Model”developed by Adigüzel and Özdoğru (2014) according to teacher opinions. The data obtained in the research were analyzed with SPSS 22.0 package program. To analyze the data, he used descriptive (percentage, frequency, arithmetic mean) and predictive (t-test, one way anova), LSD test statistical techniques. In the findings obtained as a result of the analyses, primary school 2.There was no significant difference in the class English curriculum according to the age of the teachers, the number of courses entered weekly, the areas they graduated from, their education status, the residential areas where they worked and the average number of students in the class.Again, according to the socioecomic level of the school studied, the entire program did not differ in the lower dimensions of the gain and content and measurement and evaluation, while the meaning of the learning-teaching process and the environmental dimension was found to differ in favor of the upper income group.While the meaning of the program by gender in the learning-teaching process and environmental subdivision was not different, the meaning of the program was found to differ in favor of men in the lower dimensions of gain and content and measurement and evaluation. While the meaning of the program in the learning-teaching process and environmental subdivision of the program was not different according to professional seniority, the meaning was found in favor of teachers with a professional seniority of 0-5 years in the lower dimensions of the program, acquisition and content and evaluation. In the findings obtained as a result of the analyses, concluded that the individual differences and education levels of the students were not sufficiently attentioned. It is also seen that teachers are not supported with the necessary material for the implementation of the program. In addition, the program does not adequately include the psychomotor skills of the students in the achievements section and is one of the negative opinions reached about the program in which the measurements and evaluations applied are not suitable for measuring the objectives of the program. The teachers who participated in the study concluded that the measurement and evaluation methods and techniques used were positive for the students, as well as supporting the contents with easy to difficult and concrete examples as a positive opinion about the program.