Suça sürüklenen çocukların aile işlevselliğinin incelenmesi: Konya ili örneği
İnvestigation of family functionality of children dragged into crime: Konya province example
  1. Tez No: 683212
  2. Yazar: BAHAR SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH TOPCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, aile, suça sürüklenen çocuk, aile işlevselliği, child, family, children dragged into crime, family functioning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Sosyolojik ve psikolojik açıdan çocukların suça sürüklenmesi önemli bir toplumsal sorundur. Çocuğun içerisinde bulunduğu aile, işlevleri yönüyle sağlıklı veya sağlıksız olabilmektedir. Bu araştırmaya ailenin sağlıksız işlevselliğe sahip olmasının çocukların suça sürüklenmesine etki eden bir faktör olduğu düşüncesi yön vermiştir. Araştırmada suça sürüklenen çocukların aile işlevselliği incelenmiştir. Araştırmada suça sürüklenen çocukların aile işlevselliğini belirlemek için“Aile Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Katılımcıların yaş, cinsiyet, ekonomik durum gibi bazı demografik bilgilerini belirlemek için“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizlerinin tamamı SPSS v21 ile AMOS v24 paket programları üzerinden sürdürülmüştür. Araştırma çalışmasına katılan katılımcıların genel olarak ölçme aracından ve alt boyutlarından elde ettikleri puanlar incelendiğinde, katılımcıların çoğunluğunun sağlıksız aile işlevselliğine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çocukların sosyodemografik özelliklerine göre aile işlevselliğinin 7 alt boyutundaki (genel işlevler, problem çözme, iletişim, roller, gereken ilgiyi gösterme, davranış kontrolü, duygusal tepki verebilme) farklılaşmalar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In sociological and psychological terms, dragging children into crime is an important social problem. The family that the child is in can be healthy or unhealthy in terms of its functions. This research was guided by the idea that the unhealthy functionality of the family is a factor affecting the delinquency of children. Family functionality of the children dragged into crime was examined in the study. In the study,“Family Assessment Scale”was used to determine family functionality of children dragged into crime. A“Personal Information Form”was used to determine some demographic information of the participants such as age, gender, and economic status. All of the analyzes of the obtained data were carried out on SPSS v21 and AMOS v24 package programs. When the scores obtained from the measurement tool and its sub-dimensions were examined, it was concluded that the majority of the participants had unhealthy family functionality. In addition, the differences in 7 sub-dimensions of family functionality (general functions, problem solving, communication, roles, showing the necessary attention, behavior control, emotional response) were examined according to the sociodemographic characteristics of the children.