Application of computerized tomography to the determination oh three phase relative permeabilities
Bilgisayarlı tomografinin üç faz göreli geçirgenlik elde edilmesine uygulanmasi
- Tez No: 68322
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. R. BİROL DEMİRAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi, İmbibisyon Göreli Geçirgenlikleri, Analitik Göreli Geçirgenlik Modeli, Kapiler Basınç, Benzetim, Optimizasyon, Debi Etkisi vı, Computerized Tomography, Imbibition Three Phase Relative Permeabilities, Analytical Relative Permeability Model, Capillary Pressures, Simulation, Optimization, Rate Effect IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZ Akın, Serhat Doktora, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. R. Birol Demiral Ocak 1997, 165 sayfa Bu çalışmada bilgisayarlı tomografi ile gözlemlenmiş, altı tane üç fazlı kararlı olmayan göreli geçirgenlik deneyinin sonuçları sunulmuştur. Deneylerde potasyum bromürlü su, hekzan ve nitrojen gazı kullanılmıştır. Su debisi, imbibisyon akış fonksiyonlarının debi etkisini gözlemlemek için değiştirilmiştir. Üç faz doymuşluk profilleri bilgisayarlı tomografi ile elde edilmiştir. Üç fazlı göreli geçirgenlik değerlerini elde etmek için üç analitik model ve bir nümerik model geliştirilmiştir. Nümerik model BOAST benzetim modelinin yavaş soğurum benzetimi optimizasyon yöntemi ile birleştirilerek geliştirilmiştir. Göreli geçirgenlik değerleri, basınç değişimi, üretim ve doymuşluk profillerinin en küçük kareler yöntemi ile kullanılmasıyla elde edilmiştir. Modelde kapiler basınç etkileride göz önüne alınmıştır. Geliştirilen modellerden elde edilen sonuçların yayınlanmış verilerle uyuştuğu gözlemlenmiştir. Kapiler basınç göz ardı edildiğinde nümerik modelden elde edilen sonuçların deneysel verileri modelleyemediği bulunmuştur. Düşük hekzan ve tuzlu su doymuşluklarında debi arttıkça hekzan ve tuzlu su göreli geçirgenlik değerlerinin arttığı görülmüştür. Nitrojen göreli geçirgenlikdeğerleri ise düşmüştür. Debi değişiminin tuzlu su ve hekzan göreli geçirgenlik değerlerini nitrojen göreli geçirgenlik değerlerine göre daha fazla etkilediği tespit edilmiştir. Nümerik benzetimler sonucunda debi değişiminin tuzlu su-hekzan ve nitrojen-tuzlu su kapiler basınç eğrilerine olan etkisi ortaya konmuştur. Son olarak bilgisayarlı tomografi ile elde edilmiş olan üretim ucu doymuşlukları nümerik ve analitik modellerden elde edilen çıkış doymuşlukları ile karşılaştırılmış ve nümerik çıkış doymuşluk profillerinin analitik olanlara oranla deneysel hata limitleri içinde daha iyi uyum sağladığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Akın, Serhat Ph.D., Department of Petroleum and Natural Gas Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. R. Birol Demiral January 1997, 165 pages This thesis presents the results of six CT monitored, unsteady state, imbibition three phase displacement experiments conducted on a water wet Berea core in a laboratory model. Potassium Bromide doped water, hexane and nitrogen gas was used during the experiments. The flow rate of brine was changed during the experiments in order to analyze a possible rate effect on imbibition flow functions. Computerized Tomography (CT) was used to estimate internal three phase saturation profiles. Three analytical models and a numerical model where a global optimization, simulated annealing algorithm coupled with a black oil simulator, BOAST, were developed to calculate three phase relative permeabilities. The differential pressure, production and saturation profiles were used to calculate three phase permeabilities in a least squares manner. Capillary pressure effects were also considered. It has been found that, the results obtained from the developed models agree with published data. Effect of capillary pressure was observed with the numerical model, since it failed to match experimental data when capillary effects were neglected. uiIt has been found that, as the flow rate increased brine and hexane relative permeability values increased at low brine and hexane saturations. However, nitrogen relative permeability values decreased. Moreover, flow rate affected brine and hexane relative permeabilities much more than that of nitrogen. The dependency of hexane- brine and nitrogen-hexane capillary pressure curves on the flow rate has been established by numerical simulations. Finally, CT measured effluent saturation profiles were compared to analytically and numerically calculated effluent profiles. It has been found that numerical effluent profiles represented experimental data much better within experimental limits.