Sınıf öğretmenlerinin kekemeliğe ilişkin bilgi düzeyi ve tutumlarının belirlenmesi
Determining the knowledge level and attitudes of classroom teachers about stuttering
- Tez No: 683259
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVRİM GERÇEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Dilbilim, Linguistics
 - Anahtar Kelimeler: Kekemelik, Öğretmenin tutumu, Öğretmenin bilgi düzeyi, Stuttering, Teacher's attitude, Teacher's knowledge level
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kekemeliğe ve kekeme bireylere yönelik tutumların incelendiği çalışmalara bakıldığında daha çok nedenlere odaklanıldığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı sınıf öğretmenlerinin kekemeliğe ilişkin bilgi düzeyleri ve kekemeliğe yönelik tutumlarının çeşitli özellikler (kıdem, lisansüstü eğitim alma, kekemelikle ilgili ders/kurs/seminere katılma, kekeme tanıdığı/akrabası olma, kekeleyen öğrencisi olma) açısından karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu doğrultuda, çalışmaya 332 öğretmen katılmıştır. Tüm öğretmenlere kekemeliğe ilişkin bilgi düzeyleri ve kekemeliğe yönelik tutumlarının çeşitli özellikler kıdem, lisansüstü eğitim alma, kekemelikle ilgili eğitim alma, kekeme tanıdığı ya da akrabası olma, kekeleyen öğrencisi olma durumları açısından karşılaştırmalı olarak incelenmek üzere Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Kekeleyen öğrencisi olmayan öğretmenlere sadece Kekemeliğe İlişkin Bilgi Anketi uygulanmış, kekeleyen öğrencisi olan öğretmenlere ise hem Kekemeliğe İlişkin Bilgi Anketi'ni hem de Kekemeliğe Yönelik Tutum Anketi uygulanmıştır. Sonuç olarak, öğretmenlerin bilgi düzeyi ve tutumlarını etkileyebilecek olan cinsiyet, kıdem, kekemeliğe ilişkin eğitim alma, lisans üstü eğitim alma, kekeleyen öğrenciye sahip olma ve kekeleyen bir tanıdığa ya da akrabaya sahip olma durumları araştırmaya dahil edilerek bu değişkenler üzerinden kurulan araştırma sorularına cevap aranması ile öğretmenlerin bilgi düzeyi, kekemeliğe dair genel tutumları, kekeme çocuğa yönelik ve tüm sınıfa yönelik stratejiler geliştirme durumlarının kimi değişkenler yönünden farklılaşabildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
When we look at the studies examining the attitudes towards stuttering and individuals who stutter, it is seen that it is mostly focused on the causes. The aim of this study is to comparatively examine classroom teachers' knowledge levels about stuttering and their attitudes towards stuttering in terms of various characteristics (seniority, graduate education, attending a stuttering course/course/seminar, being a stutterer acquaintance/relative, being a stutterer student). In this direction, 332 teachers participated in the study. A Personal Information Form was applied to all teachers in order to comparatively examine their knowledge levels about stuttering and their attitudes towards stuttering in terms of various features such as seniority, receiving postgraduate education, receiving education on stuttering, being familiar or related to stuttering, and being a stuttering student. Only the Knowledge Questionnaire on Stuttering was applied to the teachers who did not have stuttering students, and both the Knowledge Questionnaire and the Attitude Towards Stuttering Questionnaire were administered to the teachers who had students who stuttered. As a result, gender, seniority, education on stuttering, postgraduate education, having a stuttering student, and having a stuttering acquaintance or relative, which may affect teachers' knowledge level and attitudes, were included in the research, and answers were sought to the research questions established on these variables. It has been observed that teachers' knowledge level, general attitudes towards stuttering, developing strategies for the stuttering child and for the whole class may differ in terms of some variables.