Pediatri hemşirelerinin infantil kolik hakkında bilgilerinin incelenmesi
Investigation of pediatric nurses' knowledge about infantile colic
  1. Tez No: 683258
  2. Yazar: SEDA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YILDIRIM SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatri, Hemşire, İnfantil kolik, Bilgi, Pediatrics, Nurse, İnfantile Colic, Knowledge
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş-Amaç: Kolik ülkemizde ve dünyada hastaneye başvuru nedenleri arasında önemli bir yer tutmakta ve hemşireler sıklıkla infantil kolikli bebek ve ailesiyle karşılaşmaktadırlar. İnfantil kolikli bebeğin ailesinde uykusuzluk, depresyon, durumdan ötürü bebeği veya kendini suçlama, görülebilmektedir. Bu noktada bebek ve ailesine sunulacak bütüncül bir hemşirelik bakımına ihtiyaç doğmaktadır. Bütüncül ve efektif bir sağlık bakım hizmeti sunabilmenin başlıca koşulu, hemşirelik uygulamalarının deneyime dayalı kararlardan ziyade kanıt temelli kararlar ışığında gerçekleştirilmesidir. Bu durumda infantil kolikle karşılaşan hemşirelerin de bilgilerinin güncel ve uygulamalarının kanıt temelli olması gerekmektedir. Çalışmamızda pediatri birimler inde çalışmış ya da çalışmakta olan hemşirelerin infantil kolik ile ilgili bilgi düzeyler inin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Tanımlayıcı türde tasarlanan araştırma Haziran 2020- Eylül 2020 tarihleri arasında pediatri kliniklerinde çalışmış veya çalışmakta olan 288 hemşire ile sanal ortamda yürütülmüştür. Toplam 34 sorudan oluşan kolik bilgi anket formu ve sosyodemografik soru formu katılımcıların mail adresine ve telefonuna araştırmacı tarafından gönderilerek veriler toplanmıştır. Bulgular: Hemşirelerin %40.3'ü kolik konusunda bilgilerinin yeterli, %49'u ise kısmen yeterli olduğunu belirtmiştir. 34-41 yaş grubunda olan hemşirelerin, kendi çocuğunda kolik deneyimleyen hemşirelerin, pediatri kliniklerinde 11 yıl ve üzeri deneyime sahip hemşirele r in kolik konusunda bilgilerinin diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda katılımcıların büyük çoğunluğunun infantil kolik konusunda bilgiler inin yeterli olduğu saptanmıştır. İleriki çalışmalarda kolik yönetimi kousunda annelere eğitim verilmesi yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction-Aim: Colic is an important cause of hospital admissions in our country and in the world, and nurses frequently encounter infants with infantile colic and their families. Insomnia, depression, and blaming the baby or self for the condition can be seen in the family of a baby with infantile colic. At this point, a holistic nursing care to be offered to the baby and his family arises. The main condition for providing a holistic and effective healthcare service is that nursing practices are carried out in the light of evidence-based decisions rather than experience- based decisions. In this case, the information of nurses who encounter infantile colic should be up-to-date and their practices should be evidence-based. In our study, it is aimed to examine the knowledge levels of nurses who worked or are working in pediatric units about infantile colic. Method: This descriptive study was conducted in virtual environment with 288 nurses working or working in pediatric clinics between June 2020 and September 2020. The data was collected by sending the colic information questionnaire form consisting of 34 questions and the sociodemographic questionnaire to the participants' e-mail address and phone by the researcher Results: 40.3% of the nurses stated that their knowledge on colic was sufficient, 49% of them stated that they were partially sufficient. It was found that the knowledge of nurses in the age group 34-41, nurses who experienced colic in their own children, and nurses with 11 years and more experience in pediatric clinics were significantly higher than the other groups. Conclusion: In our study, most of the participants were found to have sufficient knowledge about infantile colic. Training of mothers on colic management may be helpful in future studies