Cihan Aktaş'ın hikâye ve romanlarında yapı ve tema
Structual and thematic analysis of Cihan Aktaş's stories and novels
  1. Tez No: 683306
  2. Yazar: MAHBUBE GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cihan Aktaş, Kadın, Hikâye, Roman, Yapı ve Tema, Cihan Aktas, Women, Storys, Novel, Scructure and Theme
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
Cihan Aktaş'ın Hikâye ve Romanlarında Yapı ve Tema Toplumsal meselelere duyarlı biryaklaşımla eserlerini kaleme alan Cihan Aktaş; roman, hikâye, günlük, inceleme-araştırma türlerinde eserler vermiş kadın yazarlardandır. 1980'li yıllardan beri çeşitli dergilerde fikir yazıları yazan Aktaş, sonraki yıllarda bunları kitaplaştırmıştır. Eserlerinde genelde 'kadın' özelde ise 'başörtülü kadınların' problemleri üzerinde durmuştur. Hikâye ve romanlarında kadının yaşadığı baskıları, Îslâmcı kadının birey olma çabasını, din, gelenek, modernizm arasında sıkışan kadını dile getirmiştir. Kadın temalarının yanı sıra, göç, mülteci, çevre, edebiyat, kültür, sinema konularını inceleme ve araştırma eserlerine taşımıştır. Edebiyat dünyasına düşünce yazıları yazarak başlayan Cihan Aktaş, hikâyeciliğiyle bilinmektedir. Romancı kimliğiyle de değerli eserler vermiştir. Cihan Aktaş'ın bugüne kadar on üç hikâye kitabı dört romanı yayımlanmıştır. İlk hikâye kitabını 1991 yılında Üç İhtilal Çocuğu adıyla kaleme almıştır. İlk romanı Bana Uzun Mektuplar Yaz 2002 yılında yayımlanmıştır. Cihan Aktaş'ın hayatı, sanatı ve eserlerinin incelendiği bu çalışmada on üç hikâye kitabı ve dört romanı yapı ve tema bakımından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Structual And Thematic Analysıs Of Cihan Aktaş's Stories And Novels Cihan Aktaş, who writes her Works with a sensitive approach to social issues, is one of the women writers who wrote novels, stories, diaries and essays. Aktaş, who has been writing in various magazines since the 1980s, has compiled these books into a book. She focused on“women”and especially“headscarved women”in his works. In she stories and novels, she expressed the oppression of women, the effort of the Islamic woman to be an individual, the woman caught between religion, tradition and modernism. In addition to women's themes, she carried the subjets of migration, refugee, environment, literature, culture and cinema into her essays. Cihan Aktaş, who started the world of literature by writing thought articles, is known for her storytelling. It provides valuable works with its novelist identity. Cihan Aktaş has published thirteen story books and four novels so far. She wrote her fırst story book in 1991 under the name“Üç İhtilal Çocuğu”. Her first novel“Bana Uzun Mektuplar Yaz”was published in 2002. In this study, which examines the life, art and works of Cihan Aktaş, her thirteen story books and four novels are examined as structure and theme.