Farklı niti döner eğe sistemlerinin diferansiyel taramalı kalorimetre analizi ile sıcaklığa bağlı döngüsel yorulma dirençleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between temperature dependent cyclic fatigue strengths and differential scanning calorimetry analysis of different niti rotary file systems
- Tez No: 683352
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İREM ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: döngüsel yorgunluk, VDW.ROTATE, TruNatomy, Hyflex EDM, DSC, cyclic fatigue, VDW.ROTATE, TruNatomy, Hyflex EDM, DSC
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışmamızın amacı farklı sıcaklıklarda ayarlanmış (+4, +35 ve +60 °C) su banyosu içine yerleştirilecek dinamik test düzeneği ile sıcaklık farkının eğelerin kırılma ve döngüsel yorgunluk dirençlerine etkisi ile eğelerin faz geçiş sıcaklıkları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Öncesinde DSC analizi yaptığımız HyFlex EDM, VDW.ROTATE ve TruNatomy eğelerinin üç farklı sıcaklıkta 5 mm yarıçap 60 derece kurvatür açısına sahip, 3 mm derinliğinde 1.5 mm genişliğinde paslanmaz çelik yapay kanalda kırılana kadarki süresi ölçüldü ve kırılana kadarki tur sayıları hesaplandı. Kırık parça uzunlukları ölçülerek kırık yüzey SEM ile görüntülendi. Üç ve üzeri gruplara göre normal dağılmayan verilerin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testi kullanıldı. İkili karşılaştırmalar için ise Mann Whitney U analizleri yapıldı (p TruNatomy > HyFlex EDM , 35 °C'de HyFlex EDM > VDW.ROTATE > TruNatomy , 60 °C'de ise VDW.ROTATE > HyFlex EDM > TruNatomy olacak şekilde anlamlı bulundu. SEM kullanılarak yapılan kırık yüzeylerin analizi ile kırılmaların döngüsel yorgunluk sonucu oluştuğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to evaluate the relationship between the effect of the temperature difference on the fracture and cyclic fatigue resistance of the files and the phase transition temperatures of the files with the dynamic test setup to be placed in a water bath set at different temperatures (+4, +35 and +60 °C). The time to fracture of HyFlex EDM, VDW.ROTATE and TruNatomy files, which we had previously done DSC analysis, was measured in a stainless steel artificial canal with a 5 mm radius, 60 degrees curvature angle, 3 mm deep, 1.5 mm wide, at three different temperatures, and the number of cycles until fracture was calculated. The fractured fragment lengths were measured and the fracture surface was visualized by SEM. The Kruskal Wallis test was used to compare the data that were not normally distributed according to groups of three or more. Mann Whitney U analyzes were performed for comparisons (p TruNatomy > HyFlex EDM at 4 °C, HyFlex EDM > VDW.ROTATE > TruNatomy at 35 °C, and VDW.ROTATE > HyFlex EDM > TruNatomy at 60 °C. Analysis of the fractured surfaces using SEM revealed that the fractures were caused by cyclic fatigue.