Farklı eğe sistemlerinin döngüsel yorgunluk dirençlerinin karşılaştırılması
Comparison of the cyclic fatigue resistance of different file systems
  1. Tez No: 1001932
  2. Yazar: ÖZGÜR KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF KALYONCUOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kök kanal tedavisi, Root canal therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Farklı yöntemlerle üretilmiş NiTi döner eğe sistemlerinin kanal içi sıcaklıkta döngüsel yorgunluğa bağlı kırılma dirençlerinin karşılaştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Çalışma kapsamında ProTaper Universal, ProTaper Gold, ProTaper Ultimate Shaper ve ProTaper Ultimate Finisher döner eğe sistemlerinin her birinden 10'ar adet olmak üzere toplamda 40 adet eğe kullanıldı. Tüm eğeler dinamik model döngüsel yorgunluk deney düzeneğinde, 60°'lik kurvatür açısına, 5 mm yarıçapa ve 1.5 mm kanal iç çapına sahip metal yapay kanallarda ve 37°C'de kırılıncaya kadar kullanıldı. Eğelerin kırılma zamanı dijital kronometre ile kaydedildi ve dönme hızı ile çarpılarak kırılıncaya kadarki tur sayıları sayısal olarak hesaplandı. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edildi. Normal dağılıma uygunluk Shapiro Wilk testi ile incelendi. Gruplar arası karşılaştırmalar için tek yönlü varyans analizi kullanıldı. Çoklu karşılaştırmalar için Tamhane's T2 testinden yararlanıldı. Bulgular: Çalışmamızın istatiksel analiz sonuçlarına göre, ProTaper Universal eğesinde ortalama değer 553 iken; ProTaper Gold eğesinde 1399,6; ProTaper Ultimate Shaper eğesinde 972,7; ProTaper Ultimate Finisher eğesinde ise 909,7 olarak bulunmuştur. ProTaper Ultimate Shaper ve ProTaper Ultimate Finisher eğe grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, bu eğeler ile diğer tüm eğeler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Çalışmamızın sonucuna göre üretim şekilleri, alaşımın özellikleri ve eğelerin kanal içi sıcaklıkta hangi fazda bulundukları ve geometrik şekilleri eğelerin döngüsel yorgunluk direncini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to compare the cyclic fatigue resistance at canal temperature of different NiTi rotary file systems produced in different methods. Material and Methods: In this study, a total of 40 files, 10 from each system, were used, including ProTaper Universal, ProTaper Gold, ProTaper Ultimate Shaper, and ProTaper Ultimate Finisher. All files were used in a dynamic model cyclic fatigue test setup, in metal artificial channels with a curvature angle of 60°, a radius of 5 mm and a canal inner diameter of 1.5 mm, and until they broke at 37°C. The fracture time of the files was recorded with a digital chronometer, and the number of rotations until fracture was calculated numerically by multiplying with the rotational speed. The data were analyzed using IBM SPSS V23. Normality of distribution was tested with the Shapiro-Wilk test. One-way analysis of variance was used for intergroup comparisons. Tamhane's T2 test was used for multiple comparisons. Results: According to the statistical analysis results of our study, the average value of ProTaper Universal was 553, ProTaper Gold was 1399.6, ProTaper Ultimate Shaper was 972.7, and ProTaper Ultimate Finisher was 909.7. No statistically significant difference was found between ProTaper Ultimate Shaper and ProTaper Ultimate Finisher groups, but statistically significant differences were found between all other file systems (p<0.05). Conclusion: According to the results of our study, factors such as the manufacturing methods, alloy properties, and the phase of the files at canal temperature affect the cyclic fatigue resistance of the files.