Suriyeli göçmenlerin kültürel kimliklerini inşa etme süreci: Gaziantep örneği
The process of building the cultural identity of Syrian immigrants: The case of Gaziantep
  1. Tez No: 683366
  2. Yazar: ÇETİN SAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM OĞUZ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Kimlik, Kültür, Kültürel Kimlik, Migration, immigrant, identity, culture, cultural identity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
21. yüzyıl, araştırmacılar tarafından göçler çağı olarak nitelendirilmektedir. Dünyanın küresel hale gelmesi birçok sosyal olguyu etkilerken, göç olgusunu da etkilemiştir. Bulunduğumuz bu çağda göçler dünyanın dört bir yanına farklı nedenlerle yapılmış ve yapılmaya devem etmektedir. Bu konunun küresel bir anlam kazanması, araştırmacıların bu konuya ilgisini daha da artırmıştır. Göç konusunda literatüre bakıldığında birçok araştırmanın var olduğunu görülmektedir. Göç ve göçmenlik birbirine bağlı ayrılmaz bir ikilidir. Göçmenler ile ilgili önemli bir husus olan kültür ve kimlik, araştırmacıların ilgi odağı olmuştur. Kültürel kimlik göçmenlerin göç ettiği ülkelere kendileriyle birlikte götürdükleri en önemli manevi değerleridir. Göçmenler bu kültürel kimlikleri hedef alanda nasıl korudukları ve kültürel kimliklerine bağlı kalıp kalmadıklarını öğrenmek için bu araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada Gaziantep Üniversitesinde öğrenim gören Suriyeli göçmen öğrencilerin kültürel kimliklerini ve yeni bir yerleşim yerinde kültürel yapılarını nasıl devam ettiklerini öğrenmek, araştırmanın amacı olmuştur. Araştırma sahasında nicel ve nitel desenler birlikte kullanılmıştır. Araştırma sonucunda göçmenlerin kültürel kimliklerine bağlı oldukları ve kültürel kimlik güçlerinin yüksek olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The 21st century is described by researchers as the age of migrations. While the globalization of the world has affected many social phenomena, it has also affected the phenomenon of migration. In this age we live in, migrations have been made all over the world for different reasons and continue to be done. The global significance of this subject has increased the interest of researchers in this subject. When we look at the literature on migration, it is seen that there are many studies. Immigration and immigration are an inseparable pair. Culture and identity, which is an important issue regarding immigrants, has been the focus of attention of researchers. Cultural identity is the most important spiritual value that immigrants take with them to the countries they migrate to. This research was conducted to find out how immigrants preserve these cultural identities in the target area and whether they remain attached to their cultural identities. In this study, the aim of the research is to learn the cultural identities of the Syrian immigrant students studying at Gaziantep University and how they continue their cultural structure in a new settlement. Quantitative and qualitative designs were used together in the research area. As a result of the research, it was concluded that immigrants are connected to their cultural identities and their cultural identity strength is high.