Küreselleşmenin Latin Amerika ambalaj tasarım üzerindeki etkisi
The influence of globalization in the Latin American packaning design
- Tez No: 683408
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN LİMON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Ambalaj, Ambalaj Tasarım, Latin Amerika, Latin Amerika Tasarımı, Globalization, Packing, packing design, Latin America, Latin American Design
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Küreselleşme, bazıları tarafından derinlemesine incelenip savunulurken, bazılarınca nefret edilen ve kuşkusuz esrarengiz bir dikkat gösterilmesi gereken önemli bir etkiye sahip bir kavramdır. İletişimsel bir ifade olarak tasarım ise, içinde gelişmesi gereken önceden var olan çevrenin anlaşılması sayesinde var olabilir. Bu nedenle, bu iki kavramı evrimsel bir bakış açısıyla analiz etmek, yeni yaratıcı tasarım konseptleri üretirken daha geniş perspektifler üretecektir. Dinamik ve değişen bir pazar için faydalı ve etkili stratejiler geliştirmek amacıyla, ortaya çıkan bu gerçekle bağlantılı kavramları anlamak önemlidir. Bu evrim içinde, koruma, sergileme ve iletişim için yararlı bir araç olarak ambalaj, yalnızca kökenleri nedeniyle değil, aynı zamanda onunla örtüşen yöntemleri nedeniyle de büyük bir etki yaratmıştır. Materyaller, görsel diller, kavramsal formlar bu gelişimin sadece başlangıç yönleridir. Tüm bu süreci analiz etmek için onu tanımlanmış bir uzay-zamana sınırlamak gerekir; bu öncülden yola çıkarak Latin Amerika, bu analizde küreselleşmenin günümüzde bu coğrafi bölge üzerindeki etkisini belirlemenin mümkün olacağı bir pencere olacaktır. Latin Amerika terimini kullanırken, Latin Amerika kavramıyla bağlantılı her bir coğrafi bileşenin ayrıntılı bir çalışması olarak değil, genelleştirilmiş bir kavram olarak sosyo-kültürel mirasa atıfta bulunulacağı belirtilmelidir.
Özet (Çeviri)
One of the most influential concepts in modern human society is Globalization. A set of individually created parallel notions that evoke thousands of conceptions among utopian, existentialist, metaphorical, radical, surrealist or lucrative, that converge in a unique and heterogeneous environment. Globalization is studied, deepened and defended by some, while hated by others, and is without a doubt a significant influence to which one must pay inscrutable attention. Design as a communicative expression must be at the level of the understanding of the pre-existing environment in which it must develop. In turn, it must remain in the durability of the trend-setting entity as a language that explains reality. That is why analyzing these two concepts from an evolutionary point of view, will generate wider perspectives, when generating new concepts of creative design. It is important to understand the concepts linked to this emerging reality, in order to develop useful and effective strategies for a dynamic and changing market. Within this evolution, packaging as a useful tool for protection, exhibition and communication has had a great impact, not only because of its origins, but also because of the methods that coincide with it. Materials, visual languages, conceptual forms are only initial aspects of this development. To analyze all this process it is necessary to circumscribe it to a defined space-time; starting from this premise, Latin America will be the window through which it will be possible to observe in this analysis, determining the influence of Globalization on this geographic portion in the present time. It should be mentioned that when using the term LatinAmerica, reference will be made to the socio-cultural legacy as a generalized notion and not as a detailed study of each geographic component linked to the Latin America concept.