A Tonal context model for musical sound processing
Müziksel ses işleme için bir tonal bağlam modeli
  1. Tez No: 68341
  2. Yazar: M.ÖZGÜR İZMİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH BİLGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik tanıma, tonal merkez, tonal bağlam, birden çok temel sıklık izleme, nota tanıma. vı, Music recognition, tonal center, tonal context, multiple fundamental frequency tracking, note recognition. IV
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
OZ MÜZİKSEL SES İŞLEME İÇİN BİR TONAL BAĞLAM MODELİ İzmirli, M. özgür Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Semih Bilgen Ocak 1997, 80 sayfa Çoksesli müziğin tanınması için bir model önerilmekte ve bunu gerçekleyen bir sistem sunulmaktadır. Tanıma, nota dizisini ve bu dizinin işlenmesi ile oluşan tonal bağlam devinimini kapsamaktadır. Sistem iki modülden oluşmaktadır. Birinci modülde oktav-eşdeğer notalar tanınmaktadır. Bu modülün tasarım ilkeleri, sıklık görüngesinde harmonik özellik taşıyan her türlü müzik aletini destekleyecek şekilde seçilmiştir. İlk olarak örneklenmiş sinyal üzerinde genlik ayarlaması yapılmaktadır. Sıklık görüngesi sabit Q dönüşümü ve süzgeçleme sonucu elde edilmektedir. Birden çok temel sıklığı bulan ve zaman içinde izleyebilen bir algoritma önerilmiştir. Birinci modülün çıktısı bu temel sıklıkların oktav-eşdeğer notalara çevrilmesi sonucu elde edilmektedir. İkinci modül, birinci modülde tanınan nota dizisinden tonal bağlam hesaplamaktadır. Müziksel olayların zaman etkilerini modellemek için sızıntılı tümleyiciler kullanılmaktadır. Bunların devinim koşullan, yerel olarak yeni karşılaşılan notaların önem dereceleri ile, global olarak ise dışsal kontrol parametreleri ile belirlenmektedir. Sistemin çıktısı iki değişik şekilde verilmektedir. Birincisi, tonal bağlamı oluşturan elemanlardan önemli olanlarının gösterildiği zaman çizimi, ikincisi ise tonal uzaydatonal fokusun deviniminin gösterildiği çizimdir. Modelin geçerliliği tartışılmış ve ilgili diğer çalışmalarla karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A TONAL CONTEXT MODEL FOR MUSICAL SOUND PROCESSING İzmirli, M. özgür Ph.D., Electrical and Electronics Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Semih Bilgen January 1997, 80 pages A model for recognition of polyphonic acoustical music is proposed and a system that implements the model is presented. Recognition consists in determination of the stream of notes and the evolution of tonal context that ensues from that stream. The system is composed of two modules. The first performs pitch-class note detection. The design principles are chosen for this module to operate on any acoustical musical instrument that has harmonic spectra. Initially, amplitude adjustment is performed on the sampled signal. Spectral information is obtained using a modified constant Q transform and post-filtering. A multiple fundamental frequency tracking algorithm is proposed for extracting and following fundamental frequencies in time. The output of the first module is obtained by transforming the fundamental traces into a sequence of pitch-class notes. The second module calculates tonal context from the pitch-class note stream recognized by the first module. Leaky integrators are used to model recency effects of musical events. Their behavior is controlled locally by the degree of importance of the newly encountered notes and globally by the external control parameters. The output of the system is presented in two different forms: one, a time plot that shows the most prominent components with mrespect to time, and the second, a tonal space plot that gives the trace of the tonal focus point in a tonal space. The model is validated in various ways and its outputs are compared to related work.