Diggability assesment of bucket wheel excavators in Elbistan Lignite Mine
Elbistan Linyit Madenindeki döner kepçeli kazıcılar için kazılabilirlik yaklaşımı
- Tez No: 68340
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ BÖLÜKBAŞI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Döner kepçeli kazıcı, Laboratuvar kesme özgül enerjisi, Arazi kazı özgül enerjisi, Veri toplama vı
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
oz ELBXSTMI XtXMTXT MM5EMXMDEKI DÖHER KEPÇEM K&ZICXIAR İÇİN KH^XIABİLİKLİK YMCIASXMX KONCAGÜL, Oğuz Şener Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Naci Bölükbaşx Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A.G. Paşamehmetoğlu Ağustos 1997, 147 sayfa Bu tezde, standart şartlar altında yapılan direk kesme yöntemi kullanılarak döner kepçeli kazıcılar için yeni bir kazılabilirlik kriteri geliştirilmiştir. Elbistan Linyitleri İşletmesinde ölçüm alman basamaklardan getirtilen kaya ve kömür numuneleri üzerinde kesme, O&K wedge ve bazı jeoteknik deneyler yapılmıştır. Bu deneylerden, ölçüm alınan kaya ve kömür formasyonlarının laboratuvar kesme özgül enerjisi (SE), Fa* Fi, Fıs, Is (50)* SH, Is parametreleri saptanmıştır. Ayrıca laboratuvar kesme ve O&K wedge deneyleri arasındaki bağıntı geliştirilmiştir.Çalışan döner kepçeli kazıcının operasyon bilgilerini ölçebilecek bir veri toplama sistemi kullanılmış ve Afşin-Elbistan Linyitleri (AEL) işletmesine adapte edilmiştir. Böylece net kazı enerjisi tüketimi, özgül kazı enerjisi, kazı hızı, kazı dilim derinliği, kazı periyodu, dönüş hızı ve kazıcı bıçak uzunluğuna karşı gelen özgül kesme kuvveti gibi arazi işletme parametreleri saptanmıştır. Laboratuvar kesme özgül enerjisi ve arazi işletme parametreleri arasındaki bağıntılar ortaya konulmuştur. Kayaçların döner kepçeli ekskavatörlerle kazılabilirlik / 3 tahmininde laboratuvar kesme özgül enerjisinin (M J/m ) iyi bir gösterge olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
MBSTBMCT DIGGBBXIsXTY ASSESSMEMT OF BUCKET WHEEL. EXCAVATORS XH EIsBXSTAW IsXGMXTE MXMB KONCAGÜL, Oğuz Şener Ph.D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Naci Bölükbaşı Co-Supervisor: Prof. Dr. A.G. Paşamehmetoğlu August 1997, 147 pages In this thesis, a new diggability criteria for bucket wheel excavators has been developed by direct rock cutting at standard conditions. Rock cutting, O&K wedge and some geotechnical tests were carried out in the laboratory on main rock and coal types of Elbistanthe field and used at Elbistan lignite mine. Field operational parameters such as net digging power consumption, specific digging energy, excavation rate, depth of slice cut, cycle time, slewing speed and specific digging force per meter of the cutting knife were determined and the correlations between the laboratory cutting specific energy and the field operational parameters were established. 3 The laboratory cutting specific energy (MJ/m ) was found to give a good indication of diggability of rock formations with a bucket wheel excavator. Keywords : BWE, Diggability, Laboratory cutting specific energy, Field digging specific energy, Data acquisition