Türkiye'de bağımsız denetim: Bağımsız denetim firmalarına yönelik bir araştırma
Independent audit in Turkey: A research for independent audit firms
- Tez No: 683424
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Bağımsız Denetçi, Bağımsız Denetim Firmaları, Independent Audit, Independent Auditor, Independent Audit Firms
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüz dünyasında şirketlerin finansal açıdan büyümesinin bir sonucu olarak, finansal tablolara olan güven ihtiyacı bağımsız denetimin önemini artırmıştır. Bağımsız denetim, temel olarak firmaların mali tablolarının Genel Kabul Görmüş Muhasebe Standartlarına uygun olup olmadığını denetlemektedir. Bağımsız denetim görevini yürüten bağımsız denetçi ise gerçekleştirilen inceleme sonucunda firmanın finansal tabloları hakkında bilgileri firma sahibine sunmaktadır. Bu araştırma Türkiye'deki bağımsız denetim şirketlerinin şeffaflık raporlarından elde edilen verilere ilişkin sonuçları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Türkiye'deki 65 bağımsız denetim şirketinin incelenmesi neticesinde, 2019 yılına ait şeffaflık raporlarından elde edilen veriler, bu çalışma içinde tablo halinde anlatılmıştır. Tablolarda firmaların Yönetim Kurulu ve ortaklık yapıları, sermaye oluşumları, sahiplik yoğunlaşması gibi konular ele alınmıştır. Ayrıca ortaklık yapıları, kadın ortak bulunan veya kadın ortak bulunmayan firmalar olarak incelenmiştir. Yönetim Kurulu'nda kadın üye bulunan veya bulunmayan bağımsız denetim şirketleri için de araştırma yapılmıştır. Diğer değişkenlere ilişkin tablolarda ise bağımsız denetim şirketlerinin yurtdışı bağlantısının olup olmadığı, lokasyonu, gelir çeşitliliği ve firmaların yaş ortalaması ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, Türkiye'deki bağımsız denetim şirketlerinin kadınları daha az istihdam ettiği gözlemlenmiştir. Bağımsız denetim şirketleri kadın üye sayısı bakımdan incelendiğinde, bu sayının ortaklık yapılarında ortalama 1 olduğu görülürken, yönetim kurulu yapılarında ise ortalama 1 kadın üye bile olmadığı gözlemlenmiştir. Ayrıca, bağımsız denetim şirketlerinin %69'unun yurtdışı bağlantısının bulunduğu, %68'inin ise İstanbul merkezli konumlandığı görülmüştür. Firmaların ortalama üç farklı gelir çeşitliliğine sahip olduğu, yaş ortalamasının ise 18 olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, as a result of the financial growth of companies, the need for trust in financial statements has increased the importance of independent auditing. Independent audit basically audits whether the financial statements of companies are in accordance with Generally Accepted Accounting Principles (GAAP). Independent auditor, who fulfills the duty of independent audit, presents the information about the financial statements of the company to owner of the company as a result of the examination. This research aims to reveal the results regarding the data obtained from the transparency reports of independent audit companies in Turkey. As a result of the examination of 65 independent audit companies in Turkey, the data obtained from the 2019 transparency reports are presented in a tabular form in this study. In the tables, subjects such as the Board of Directors and partnership structures of the companies, capital formation, ownership concentration are discussed. In addition, partnership structures are examined as companies with or without female partners. A research has also been conducted for independent audit companies that have or do not have female members on the Board. In the tables regarding other variables, whether independent audit companies have foreign connections, their location, income diversity and the average age of the companies are discussed. As a result of the research, it was observed that independent audit firms in Turkey employ women less. When independent audit companies are examined in terms of the number of female members, it is observed that this number is on average 1 in partnership structures, while it is observed that there is not even 1 female member in board structures. In addition, it was observed that 69% of independent audit companies have foreign connections and 68% are based in Istanbul. It has been concluded that firms have an average of three different income types and the average age is 18.