Bir grup Türk tip II diyabet hastalarında bazı gen varyasyonlarının (IL-1β, KCNJ11, TCF7L2) hastalık gelişimi üzerine olası etkilerinin irdelenmesi
Ingestigation of possible effects of some gene variations (IL-1β, KCNJ11, TCF7L2) ) on disease development in A group of Turkish TYPE ii diabetes patients
- Tez No: 683428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tip II Diyabet, KCNJ11, TCF7L, IL1-β gen polimorfizmleri, Type II Diabetes, KCNJ11, TCF7L, IL1-β gene polymorphisms
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tip II Diabetes Mellitus (T2DM) en çok görülen diyabet şeklidir. Genelde 30 yaş üzerinde ortaya çıkar. Ancak obezite sıklığının artmasına bağlı olarak adölesan dönem dahil olmak üzere daha genç yaşlarda da tip 2 diyabet hastalığı görülebilmektedir. Günün herhangi bir vaktinde ölçülen kan şekerinin 200 mg/dL'nin üstünde olması, açlık kan şekerinin 126 mg/dL veya üstünde olması, 75 g glukoz çözeltisi kullanılarak yapılan şeker yüklemesi testinden sonraki 2. saatte kan şekeri düzeyinin 200 mg/dL veya üstünde olması, HbA1C (Son üç aylık şeker ortalaması) değerinin 6.5 mg/dL'nin üzerinde olması durumlarından herhangi birinin varlığı kişinin T2DM hastası olduğunu gösterir. T2DM çevresel ve genetik faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan küresel bir sağlık problemidir. Diyabet Türkiye'de ve tüm dünyada sürekli artan insidansı ile en önemli morbidite ve mortalite nedeni olarak yaygın halk sağlığı sorunları arasında yer alır. Yapılan çalışmalar diyabet ve komplikasyonların oluşumunda, oksidatif stres ile sitokin üretimi ve salınımındaki artış sonucu oluşan enflamasyonun çok büyük önemi olduğunu göstermektedir. Sitokinler, hücre içi sinyalleri gönderen spesifik hücre yüzey reseptörleri sayesinde biyolojik fonksiyonlarını gösteren ve çeşitli hücre tipleri tarafından üretilen, hormonlara benzeyen peptid veya glikoprotein yapısındaki medyatörlerdir. Diyabet gibi pek çok hastalığın etiyolojisinde inflamasyon yatmaktadır ve sitokinler de bu hastalıkların gelişiminde rol oynar hale gelirler. Planlanan bu çalışmada TİP II Diyabet teşhisi konmuş hastalarda KCNJ11 (potassium voltage-gated channel subfamily J member 11), TCF7L (Transcriptionfactor 7-like 2), IL1-β (Interleukin- 1 beta) gen polimorfizmleri çalışılarak hastalık gelişimi ile olası ilişkisi saptanacaktır. Bu gen polimorfizmleri ile hastalığın gelişimi arasında bir ilişki olup olmadığının aydınlatılması hem tedaviye katkı sağlayabilmesi, hem de etkili yeni ilaç moleküllerinin geliştirilebilmesi bakımından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Type II Diabetes Mellitus (T2DM) is the most common form of diabetes. It usually occurs over the age of 30 years. However, depending on the increase in the frequency of obesity, type 2 diabetes can be seen at younger ages including adolescent period. Blood glucose level measured at any time of day is above 200 mg / dL, blood glucose level is 126 mg / dL or higher, at 2 hours after sugar loading test using 75 g glucose solution, blood glucose level is 200 mg / dL or more and HbA1C (average of the last three months of sugar) is above 6.5 mg / dL, indicates the presence of any of this cases where the that the person has T2DM. T2DM is a global health problem resulting from the interaction of environmental and genetic factors. Diabetes, with constantly increasing incidence in Turkey and all over the world are among the most important causes of widespread public health problems as a cause of morbidity and mortality. Studies have shown that inflammation caused by oxidative stress and increased cytokine production and release is very important in the formation of diabetes and complications. Cytokines are mediators in the structure of a peptide-like or glycoprotein-like hormone that show biological functions and are produced by various cell types through specific cell surface receptors that send intracellular signals. Many diseases such as diabetes have inflammation in the etiology and cytokines play a role in the development of these diseases. In this study, KCNJ11 (potassium voltage-gated channel subfamily-J member 11), TCF7L (Transcription factor 7-like 2) IL1-β (Interleukin-1 beta) gene polymorphisms will be studied and their relationship with disease development will be determined. It is important to clarify whether there is a relationship between these gene polymorphisms and the development of the disease, both in terms of being able to contribute to the treatment and to develop effective new drug molecules.