Bir grup Türk tip II diyabet hastalarında bazı gen varyasyonlarının (TNF-α, PPARG, Calpain 10) hastalık gelişimi üzerine olası etkilerinin irdelenmesi
Investigation of possible effects of some gene variations (TNF-α, PPARG, Calpain 10) on disease development in A group of Turkish type II diabetes patients
  1. Tez No: 683467
  2. Yazar: CEREN ALBİNA KUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Tip II Diyabet, TNF-α, PPARG, Calpain 10 gen polimorfizmleri, Type II Diabetes, TNF-α, PPARG, Calpain 10 gene polymorphism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tip II Diabetes Mellitus (T2DM) en çok görülen diyabet şeklidir. Genelde 30 yaş üzerinde ortaya çıkar. Ancak obezite sıklığının artmasına bağlı olarak adölesan dönem dahil olmak üzere daha genç yaşlarda da tip 2 diyabet hastalığı görülebilmektedir. Günün herhangi bir vaktinde ölçülen kan şekerinin 200 mg/dL'nin üstünde olması, açlık kan şekerinin 126 mg/dL veya üstünde olması, 75 g glukoz çözeltisi kullanılarak yapılan şeker yüklemesi testinden sonraki 2. saatte kan şekeri düzeyinin 200 mg/dL veya üstünde olması, HbA1C (Son üç aylık şeker ortalaması) değerinin 6,5 mg/dL'nin üzerinde olması durumlarından herhangi birinin varlığı kişinin T2DM hastası olduğunu gösterir. T2DM çevresel ve genetik faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan küresel bir sağlık problemidir. Diyabet Türkiye'de ve tüm dünyada sürekli artan insidansı ile en önemli morbidite ve mortalite nedeni olarak yaygın halk sağlığı sorunları arasında yer alır. Yapılan çalışmalar diyabet ve komplikasyonların oluşumunda, oksidatif stres ile sitokin üretimi ve salınımındaki artış sonucu oluşan enflamasyonun çok büyük önemi olduğunu göstermektedir. Sitokinler, hücre içi sinyalleri gönderen spesifik hücre yüzey reseptörleri sayesinde biyolojik fonksiyonlarını gösteren ve çeşitli hücre tipleri tarafından üretilen, hormonlara benzeyen peptid veya glikoprotein yapısındaki medyatörlerdir. Diyabet gibi pek çok hastalığın etiyolojisinde inflamasyon yatmaktadır ve sitokinler de bu hastalıkların gelişiminde rol oynar hale gelirler. Bu çalışmada Tip-2 DM teşhisi konmuş 305 hasta ve 150 sağlıklı kontrol grubu seçilmiş PCR ve RFLP protokolleri uygulanmış elde edilen sonuçlar SPSS kullanılarak istatiksel analizleri yapılmıştır. TNF-α, PPARG, Calpain 10 gen polimorfizmleri çalışılmış ve hastalık gelişimi ile ilişkili bulunmuştur. TNF-α (-308) 3,53 kat, PPARGP12A 4,21 kat, Calpain 10; 2,7 kat diyabet gelişimini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Type II Diabetes Mellitus (T2DM) is the most common form of diabetes. It usually occurs over the age of 30. However, due to the increase in obesity, type 2 diabetes can be seen at younger ages, including adolescence. A blood glucose level above 200 mg/dL measured at any time of the day, a fasting blood glucose level of 126 mg/dL or higher, a blood glucose level of 200 mg/dL or higher in the 2nd hour after a glucose load test using 75 g glucose solution, HbA1C (Last three months average sugar) value above 6,5 mg/dL, the presence of any of them indicates that the person has T2DM. T2DM is a global health problem resulting from the interaction of environmental and genetic factors. Diabetes is among the common public health problems as the most important cause of morbidity and mortality with its ever-increasing incidence in Turkey and all over the world. Studies show that inflammation, which occurs as a result of oxidative stress and the increase in cytokine production and release, is of great importance in the formation of diabetes and its complications. Cytokines are mediators in peptide or glycoprotein structure similar to hormones, produced by various cell types and showing their biological functions thanks to specific cell surface receptors that send intracellular signals. Inflammation lies in the etiology of many diseases such as diabetes, and cytokines also play a role in the development of these diseases. In this study, 305 patients diagnosed with Type-2 DM and 150 healthy control groups were selected, PCR and RFLP protocols were applied, and the results were statistically analyzed using SPSS. TNF-α, PPARG, Calpain 10gene polymorphisms have been studied and found to be associated with disease development. TNF-α (-308) 3,53 fold, PPARGP12A 4,21 fold, Calpain 10; It increases the development of diabetes 2,7 times.