Yeşil sentez yoluyla biberiyeden (Rosmarinus officinalis) bakır oksit nanopartikülü sentezlenerek bazı bakteriler üzerindeki etkisinin araştırılması
Green synthesis of copper oxide nanoparticle using rosemary (Rosmarinus officinalis) and i̇nvestigation of their effect on some bacteria
- Tez No: 683448
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEYZA İÇOĞLU AKSAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Su Ürünleri, Ziraat, Biotechnology, Aquatic Products, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antibakteriyel aktivite, Bakır oksit nanopartikülü, Disk difüzyon yöntemi, Rosmarinus officinalis, Yeşil sentez, Antibacterial activity, Copper oxide nanoparticles, Disc diffusion test, Green synthesis, Rosmarinus officinalis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, biberiye (Rosmarinus officinalis L.) bitki ekstresi kullanılarak bakır oksit nanopartiküllerin (CuO NP) sentezlenmesi ve bu nopartiküllerin bazı balık patojenleri üzerindeki antibakteriyel etkinliğinin araştırılmasıdır. Yöntem: Bu çalışmada CuO NP'ler yeşil sentez ile sentezlenmiş ve UV-Vis spektroskopisi, taramalı elektron mikroskobu, transmisyon elektron mikroskobu, fourier dönüşümlü kızıl ötesi spektroskopisi ve zeta boyutlandırıcı ile karakterize edilmiştir. Ayrıca sentezlenen nanopartiküllerin Escherichia coli, Streptococcus iniae, Aeromonas hydrophila, Lactococcus garviae, Yersinia ruckeri ve Edwardsiella tarda gibi balık patojenleri üzerindeki antibakteriyel aktivitesi disk difüzyon yöntemi kullanılarak test edilmiştir. Bulgular: SEM, TEM, FTIR ve Zeta Sizer sonuçlarına göre sentezlenen nanopartiküllerin küresel şekilli ve 60 nm'den küçük olduğu belirlenmiştir. Disk difüzyon testi sonuçlarına göre nanopartiküllerin doz artışına bağlı olarak inhibisyon zonu çapını arttırdığı kaydedilmiştir. 1000 ug/L konsantrasyonda CuO NP uygulanan bakterilerde en yüksek inhibisyon çapı Aeromonas hydrophila (20 mm), en düşük inhibisyon çapı Streptococcus iniae (11 mm)'de gözlenmiştir. Minimal inhibitör konsantrasyon değerleri sırasıyla E. coli için 62,5 µg/mL, S. iniae için 31,25 µg/mL, A. hydrophila için 7,8125 µg/mL, L. garviae için 31,25 µg/mL, Y. ruckeri için 125 µg/mL ve E. tarda için 15,625 µg/mL olarak tespit edilmiştir. Sonuç: Biberiye bitkisinden yeşil sentez yöntemi ile sentezlenen CuO NP'lerin verimli antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu ve balıklarda çeşitli bakteriyel hastalıkların tedavisinde antibiyotiklere alternatif olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to synthesize copper oxide nanoparticles (CuO NPs) by using rosemary (Rosmarinus officinalis L.) plant extract and to investigate the antibacterial activity of these nanoparticles on some fish pathogens. Method: In this study, CuO NPs were sythesized by green synhesis and characterized with UV-Vis spektroscopy, scanning electron microscopy, transmission electron microscopy, fourier transmission infrared spectrophotometer and zeta sizer. In addition, the antibacterial activity of the synthesized nanoparticles on fish pathogens such as Escherichia coli, Streptococcus iniae, Aeromonas hydrophila, Lactococcus garviae, Yersinia ruckeri and Edwardsiella tarda was tested using the disc diffusion method. Findings: According to the results of SEM, TEM, FTIR and Zeta sizer, it was determined that the synthesized nanoparticles were spherical shape and smaller than 60 nm. The disk diffusion test results showed that the nanoparticles increased the diameter of the inhibition zone depending on the dose increase. The highest inhibition diameter was observed in A. hydrophila (20 mm) and the lowest inhibition diameter was observed in S. iniae (11 mm) in bacteria treated with CuO NP at a concentration of 1000 ug/L. Minimal inhibitory concentration values were determined as 62,5 µg/mL for E. coli, 31,25 µg/mL for S. iniae, 7,8125 µg/mL for A. hydrophila, 31,25 µg/mL for L. garviae, 125 µg/mL for Y. ruckeri and 15,625 µg/mL for E. tarda. Results: It has been suggested that CuO nanoparticles synthesized from the rosemary plant with the green synthesis method have efficient antibacterial activity and may be used as an alternative to antibiotics in the treatment of various bacterial diseases in fish.