Reliability and validity of the Turkish version of the graded chronic pain scale 2.0.
Dereceli kronik ağrı ölçeğinin 2.0'nin Türkçe versiyonunun güvenilirlik ve geçerliliği.
- Tez No: 683581
- Danışmanlar: PROF. DR. RASMİ MUAMMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Dereceli Kronik Ağrı Ölçeği, Kronik Ağrı, Kronik Bel Ağrısı, Geçerlik ve Güvenirlik, Graded Chronic Pain Scale, Chronic Pain, Disability, Chronic Low Back Pain, Validity, and Reliability
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Çalışmamız Dereceli Kronik Ağrı Ölçeği 2.0'nin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliğini araştırmak amacıyla planlandı. Ölçeği oluşturan sekiz maddeden ilki, 6 ayda yaşanan ağrı günlerini sorar ve ağrının kalıcı olup olmadığı hakkında bilgi verir. Maddeler: 2, 3 ve 4, karakteristik ağrı yoğunluğu alt ölçeğini oluşturur ve ağrı yoğunluğunu ölçer. Maddeler: 5, 6, 7 ve 8 özürlülük puanı alt ölçeğini oluşturur ve hastanın özürlülük derecesini belirler. Bu çalışmada formlar e-posta ile gönderilmiştir. Veri toplama sürecinde kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Kronik bel ağrısı olan 80 gönüllü katılımcıyla çalışıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 36.99 ± 12.03 yıldır. Elli (%62,5) kadın ve otuz (%37,5) erkek katılımcı çalışmaya dahil edildi. Bu çalışmada kullanılan veri toplama araçları; Klinik ve Demografik Değerlendirme Formu, Oswestry Bel Ağrısı Engellilik İndeksi, Ağrı-Aktivite Paterni Ölçeği, Roland-Morris Engellilik Anketi, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ve Dereceli Kronik Ağrı Ölçeği 2.0. Ölçeğin çevirisinde Beaton Protokolü'nün aşamaları takip edilmiştir. Geçerlilik, Görünüm, İçerik ve Yapı geçerliliği analizleri ile değerlendirilmiştir. Ölçeğin Türkçe formunun yapı geçerliğini belirlemek için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Faktör analizinden önce KMO ve Bartlett Testleri incelenmiştir (KMO = 0.817-oldukça iyi ve Bartlett's testi p = 0.001- anlamlı). Açımlayıcı faktör analizi ile 2 faktörlü bir yapının oluştuğu gözlemlenmiştir. Birinci faktör (GCPS-CPI) yükü 4.663` tür. Açıklanan varyansın %58,2'sini oluşturmaktadır. İkinci faktör (GCPS-DS) yükü 1.324`tür. Açıklanan varyansın %16,54'ünü oluşturmaktadır. Bu iki faktörlü yapı doğrulayıcı faktör analizi ile doğrulanmıştır. Burada uyum indeksi değerleri şu şekilde çıkmıştır: χ2 / df = 1.349, GFI = 0.941, AGFI = 0.875, CFI = 0.994, RMSEA = 0.042, IFI = 0.994, NFI = 0.948. Güvenirlik test-tekrar test yöntemi, paralel formlar yöntemi ve iç tutarlılık ile değerlendirilmiştir. Dereceli Kronik Ağrı Ölçeği'nin güvenirliğinde Cronbach's Alpha 0,894 olarak bulunmuştur. Ölçeği tamamladıktan on gün sonra 30 katılımcı, Test-tekrar test yöntemi için ölçeği tekrar doldurmuştur. Test-Tekrar Test güvenilirliği olarak ICC değeri GCPS toplamı için 0.921 bulunmuştur. Paralel formlar yöntemi için kullandığımız ölçeklerden biri RMDQ, diğeri ise ODI idi. ODI ile GCPS (r = 0.759 p = 0.001) ve RMDQ ile GCPS (r = 0.777 p = 0.001) arasında istatistiksel yüksek bir korelasyon vardı. Sonuç olarak Dereceli Kronik Ağrı Ölçeği 2.0'nin Türkçe versiyonu geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
Our study was designed to investigate the reliability and validity of the Turkish version of the Graded Chronic Pain Scale 2.0. The first of the eight items that make up the scale asks about the pain days experienced in 6 months and gives information about whether the pain is persistent or not. Items: 2, 3, and 4 create the Characteristic Pain Intensity subscale and measure the pain intensity. Items: 5, 6, 7, and 8 create the Disability Score subscale and determine the patient's degree of disability. In this study, the forms were sent by e-mail. The Snowball sampling method was used in the data collection process. 80 volunteer participants who had chronic low back pain were studied. The mean age of the participants is 36.99 ± 12.03 years. Fifty (62.5%) female and thirty (37.5%) male participants were included in the study. The data collection tools used in this study were; Clinic and Demographic Evaluation Form, Oswestry Low Back Pain Disability Index, Patterns of Activity Measure Pain, Roland-Morris Disability Questionnaire, Hospital Anxiety, and Depression Scale, and Graded Chronic Pain Scale 2.0. The stages of the Beaton Protocol were followed in the translation of the scale. Validity was evaluated with the Face, Content, and Construct validity analyses. Exploratory and confirmatory factor analyses were applied to determine the construct validity of the Turkish version of the scale. Before the factor analysis, KMO and Bartlett's Tests were investigated (KMO = 0.817-good quite and Bartlett`s test p = 0.001- significant). It was observed that a 2-factor structure was formed by exploratory factor analysis. The First factor (GCPS-CPI) load 4,663, species. It constitutes 58.2% of the variance explained. The Second factor (GCPS-DS) load was 1,324. It constitutes 16.54% of the variance explained. This two factor structure was confirmed by confirmatory factor analysis. Here we got the fit index value, these are χ2 / df = 1.349, GFI = 0.941, AGFI = 0.875, CFI = 0.994, RMSEA = 0.042, IFI = 0.994, NFI = 0.948. Reliability was evaluated with the test-retest method, the parallel forms method, and the internal consistency. Cronbach's Alpha was founded as 0,894 in the reliability of the Graded Chronic Pain Scale. Ten days after completing the scale, 30 participants filled out the scale again for the Test-retest method. It was found 0.921 for ICC value GCPS total as Test-Retest reliability. One of the scales we used for the parallel forms method was RMDQ and the other was ODI. There was a statistically high correlation between ODI and GCPS (r = 0.759 p = 0.001), and between RMDQ and GCPS (r = 0.777 p = 0.001). As a result, the Turkish version of the Graded Chronic Pain Scale 2.0 is a valid and reliable measurement tool.