Pandemi dönemi meslek liselerinde uygulamalı derslerin uzaktan eğitim sürecinde incelenmesi
The research of the applied courses in the process of distance learning in vocational high schools during the pandemic period
- Tez No: 691428
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pandemi, Uzaktan Eğitim, Mesleki Eğitim, Yüz Yüze Eğitim, Pandemia, Distance Learning, Vocational Education, Formal Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma, resmi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Resmi Çok Programlı Anadolu Liselerinde pandemi dönemi uygulamalı derslerin uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunların incelenmesi amaçlanarak yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen araştırmanın evreni 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Küçükçekmece ilçesindeki görevli 25 meslek dersi öğretmeni ve 25 okul yöneticileridir. Çalışma grubunu amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiş toplamda 50 kişi oluşturmaktadır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması seçilmiştir. Görüşmelerde pandemi döneminde meslek dersi öğretmenleri ve okul yöneticilerinin mesleki beceri gerektiren derslerin uzaktan eğitim sürecinde yaşadığı sorunlar üzerine odaklanılmıştır. Çalışmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanmıştır. Görüşme öncesinde katılımcılara bilgi verilmiş ve onayları ile ses kayıtları alınmıştır. Görüşmeler yaklaşık 20 dakika sürmüş olup görüşme esnasında akış ile ortaya çıkan alt sorularla da derinleştirilmesi sağlanmıştır. İçerik analizi yöntemi ile çözümlemeler yapılmıştır. Bu araştırmada, salgın sebebiyle uzaktan eğitim sürecine giren eğitim sistemimizin“Mesleki Eğitim”kısmı mercek altına alınmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda uzaktan mesleki eğitim sürecinde pek çok sorun olduğu görülmüş bu sorunların özellikle uzaktan mesleki eğitimin“uygulama”kısmında yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Bu süreçte atölyelerin kullanılamaması, öğrencilerin uygulamalara katılamaması sonucunu doğurmuştur. Pek çok iş yerinin kapalı ya da yarı açık olması öğrencilerin hem becerilerini geliştirdikleri hem de sektör koşullarını deneyimleme imkanı buldukları iş yeri stajlarını tam anlamıyla yapamamalarına sebep olmuştur. Birçok öğrenci staj yapacağı açık bir iş yeri bulamamış, bulanlar da iş yoğunluğunun düşük seviyelerde olmasından dolayı yeterli bir deneyim elde edememişlerdir. Uzaktan eğitim, mesleki derslerin teorik kısmında özellikle de mesleki uygulama gerektiren alanlarında yeterli fayda sağlayamamıştır.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out with the aim of observing the problems experienced in the distance learning process of applied courses in Public Vocationaland Technical Anatolian High Schools and Public Multi-Program Anatolian High Schools during the pandemic period. The target population in this research that has been carried out with the qualitative research method applies to 25 vocational high school course teachers and 25 school administrators working in the Küçükçekmece district of Istanbul in the 2020-2021 academic year. The study group consists of a total of 50 people selected by the purposeful sampling method.In this research, casestudy has been chosen from qualitative research methods. The discussions have primarily focused on the problems experienced by vocational high school course teachers and school administrators in the distance learning process of applied courses requiring professional skills during the pandemic period. The data of the research have been collected with semi-structured discussion questions prepared by the researcher. Before the discussion, the participants were informed and voice recordings were taken with their consent. The discussions have lasted approximately 20 minutes and have been probed withthe sub-questions that emerged during the interview. Analyzes have been made with the content analysis method. In this research, the“Vocational Education”part of our education system, which entered into the distance learning process due to the pandemia, has been scrutinized. In this context, it has been observed that there are several problems in the distance vocational learning process and it has been understood that these problems have become dense especially in the“practice”part of distance vocational learning. The inability to use the workshops in this process has resulted for students not being able to take part in the practices. The fact that many workplaces are closed or partly active has caused the students not to be able to do their workplace internships, where they bot him prove their skills and experience the sector conditions. Many students haven't been able to find an open workplace where they can do their internship, and those who found running workplaces could not gain sufficient experience due to the low level of workload. Distance education hasn't been able to provide sufficient benefit for theoretical parts of the vocational courses, especially for the applied parts of the vocational courses.