İntraoperatif mekanik ventilasyonda ventilatör ilişkili akciğer hasarını önlemede PCV Mİ? VCV mi?
Which mode in intraoperative mechanical ventilation to prevent ventilator-related lung damage? PCR OR VCV
  1. Tez No: 683845
  2. Yazar: MESUT TÜRK
  3. Danışmanlar: UZMAN GÜLSÜM OYA HERGÜNSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: mekanik power, basınç ve volüm kontrol ventilasyon, postoperatif pulmoner komplikasyonlar, mechanical power, pressure and volume control ventilation, postoperative pulmonary complications
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Giriş: İntraoperatif Mekanik Ventilasyon uygulamaları sağlıklı akciğerde ventilatörle ilişkili akciğer hasarına (VILI) ve postoperatif pulmoner komplikasyonlara yol açabilmektedir. Mekanik Power VILI oluşumuna neden olan tüm solunum mekaniklerini hesaba kattığı için postoperatif pulmoner komplikasyon riskini azaltmada yeni bir konsept olarak geliştirilmiştir. Ameliyathanede kullanılan eski anestezi cihazları volüm kontrol modu ön planda olup günümüzde teknoloji ile birlikte yoğun bakımlardaki gibi birçok mod ve özelliği olan anestezi cihazları bulunmaktadır. Bu da mekanik ventilatör kullanımında kafa karışıklığına neden olmaktadır. Bu çalışmada supine ve prone pozisyonlarında opere edilen hastalarda volüm ve basınç kontrol ventilasyon modları, solunum mekanikleri (mekanik güç dahil) açısından karşılaştırılmıştır. Amaç: Ameliyathane uygulamalarında sık kullanılan basınç ve volüm kontrol modlarında ventile edilen hastaların ileri solunum mekaniklerinden mekanik powerı hesaplayarak VİLİ riski açısından, postoperatif pulmoner komplikasyonlara (PPK) etkisi karşılaştırmıştır. Metod: Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Kliniği Nöroşirürji ameliyathanesinde yapıldı. Prospektif randomize kontrollü gözlemsel klinik çalışma protokolü ile yerel etik kurulu onayı alındı. Hastalar volüm kontrol supine ve prone ile basınç kontrol supine ve prone olarak 20'şer hasta olacak şekilde 4 gruba ayrıldı (n:80 hasta). Gruplara dahil edilen hastaların ariskat skoru, mekanik power, solunum sayısı, PEEP, TVe, Ppeak, Pplato, driving pressure, Tinsp, boy, yaş, cinsiyet, body mass index, prediktif body weight verileri "elektronik veri havuzundan'' Structured Query Language (SQL) sorguları ile elde edilmiştir. Excel programında hasta veri ortalamaları alındıktan sonra istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Gruplar arasında demografik veriler, ariskat skoru, ariskat risk grubu değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Volüm kontrol grubunun supine ve prone meka grubundan istatistiksel olarak anlamlı düşük gözlenmiştir. P değerleri sırası ile 0.012 ve 0,001 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Volüm kontrol grubunun supine ve prone MPrs değerleri basınç kontrol grubundan anlamlı düşük hesaplanmıştır. Güncel mekanik power konsepti açısından basınç kontrollü intraoperatif mekanik ventilasyonun supine ve prone pozisyonda VİLİ riski açısından dezavantajlı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Intraoperative Mechanical Ventilation practices can lead to ventilator-associated lung injury (VILI) and postoperative pulmonary complications in healthy lungs. Mechanical Power has been developed as a new concept in reducing the risk of postoperative pulmonary complications as it takes into account all respiratory mechanics that cause VILI formation. Volume control mode is at the forefront in the old anesthesia devices used in the operating room, and today, together with technology, there are anesthesia devices with many modes and features, as in intensive care units. This causes confusion in the use of mechanical ventilators. In this study, volume and pressure control ventilation modes were compared in terms of respiratory mechanics (including mechanical power) in patients operated in the supine and prone positions. Aim of stuyd: It has been compared the effects on postoperative pulmonary complications (PPH) in terms of VILI risk by calculating mechanical power from advanced respiratory mechanics of patients ventilated in pressure and volume control modes, which are frequently used in operating room applications. Material and Methods: The study was performed in the Neurosurgery operating room of the Anesthesia and Reanimation Clinic of University of Health Sciences, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital. Local ethics committee approval was obtained with a prospective randomized controlled observational clinical trial protocol. The patients were divided into 4 groups (80 patients), volume control supine and prone, pressure control supine and prone, with 20 patients each. Ariskat score, mechanical power, respiratory rate, PEEP, TVe, Ppeak, Pplato, driving pressure, Tinsp, height, age, gender, body mass index, predictive body weight data of the patients included in the groups have been obtained from“electronic data pool”with Structured Query Language (SQL) queries. Statistical analyzes were made after the average of the patient data were taken in the Excel program. Conclusion: There was no statistically significant difference between the groups in terms of demographic data, ariskat score, and ariskat risk group values. The supine and prone mechanical power (MPrs) values of the volume control group were statistically significantlylower than the pressure control group. P values were calculated as 0.012 and 0.001, respectively. Results: Supine and prone MPrs values of the volum control group were calculated significantly lower than the pressure control group. Pressure-controlled intraoperative mechanical ventilation is considered to be disadvantageous in terms of the risk of VILI in the supine and prone position in terms of the current mechanical power concept.