Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde finansal açıklık ile ekonomik büyümesi arasındaki ilişki: Bir panel veri analizi
The relationship between financial openness and economic growth in developed and developing countries: A panel data analysis
  1. Tez No: 683894
  2. Yazar: TUĞBA ÖZYILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA DİNERİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal açıklık, ekonomik büyüme, ticari açıklık ve finansal serbestleşme, Financial openness, economic growth, trade openness and financial liberalization
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu çalışmada, finansal dışa açıklık ile makroekonomik göstergeler arasındaki ilişki panel veri analizi yöntemiyle incelenmektedir. Çalışmada, finansal dışa açıklığın ekonomik büyüme üzerinde açıklayıcı bir güce sahip olup olmadığını gösteren Dumitrescu-Hurlin Testi ve Panel ARDL Modelinden yararlanılmıştır. Çalışmada 1995-2018 dönemi için hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde finansal açıklık ile ekonomik büyüme arasında nedensellik ilişkisinin varlığı ortaya konulmuştur. Panel ARDL sonuçlarına göre uzun dönemde, finansal açıklık derecesinde yaşanan artışlar gelişmiş ülke ekonomilerinde ekonomik büyümeyi negatif yönde etkilerken, gelişmekte olan ülkeler için finansal açıklığın ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisinin olduğu görülmüştür. İki ülke grubu için finansal açıklık seviyesi ticari açıklık ve geniş para arzına pozitif etkide bulurken, gelişmekte olan ülkeler grubunda finansal açıklık derecesinde yaşanacak bir artış özel sektör kredilerini negatif yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between financial openness and macroeconomic indicators is examined by panel data analysis method. The method used in the study is the DumitrescuHurlin Test and the Panel ARDL Model, which shows whether financial openness has an explanatory power on economic growth. In the study, the existence of a causal relationship between financial openness and economic growth in both developed and developing countries for the period 1995-2018 has been revealed. According to the panel ARDL results, in the long run, increases in the degree of financial openness affect economic growth negatively in developed country economies, while financial openness has a positive effect on economic growth for developing countries. While the level of financial openness has a positive effect on trade openness and large money supply for the two country groups, an increase in the level of financial openness in the developing countries group affects private sector loans negatively.