Stock market capitalization and financial openness : The case of United Arab Emirate
Hisse senedi piyasası kapitalizasyonu ve finansal istikrar Birleşik Arap Emirlikleri örneği
- Tez No: 862251
- Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN KANTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi Piyasası Kapitalizasyonu, Finansal İstikrar, Kurumsal Kalite, ARDL, Zaman Serisi, Stock Market Capitalization, Financial Stability, Institutional quality, ARDL, Time series
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Birleşik Arap Emirlikleri ve Körfez bölgesi, finansal yatırım ve borsa faaliyetleri için giderek daha fazla çekim merkezi haline gelmektedir. Buna ek olarak, finansal açıklık, daha önce girilmesi yasak bölgeler olarak kabul edilen piyasalara daha fazla giriş için yollar sağlamaktadır. Giriş miktarı, piyasa kapitalizasyon hacimleri ve belirli piyasalardaki patlama, özellikle mevcut kurumsal rejimlerin türüne ve finansal serbestleşme düzeyine atfedilmektedir. Bu amaçla, gelişmiş ekonomiler üzerine birkaç literatür varken, gelişmekte olan piyasalar üzerine çok az literatür bulunmaktadır. Bu durum, Körfez Ülkelerinde hisse senedi piyasası ile finansal açıklık arasında var olan ilişkiyi anlamak için daha fazla çalışma yapılmasını gerektirmektedir. Bu çalışma, BAE'de serbestleştirilmiş bir finansal piyasanın borsa kapitalizasyonu üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada, Dünya Bankası'nın Dünya Kalkınma Göstergeleri (WDI) ve Uluslararası Para Fonu'nun Finansal Kalkınma veri setlerinden elde edilen 2000-2021 yılları arasındaki yıllık zaman serisi verileri kullanılmıştır. Bu araştırma, finansal açıklığın borsa kapitalizasyonu üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, kurumsal kalite ile borsa performansı arasındaki ilişkiyi araştırmayı ve bazı makroekonomik göstergelerin BAE'deki borsa performansını nasıl etkilediğini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada otoregresif dağıtılmış gecikme (ARDL) tahmin tekniği kullanılmış ve sonuçlar uzun vadede finansal açıklığın borsa kapitalizasyonu ile pozitif bir ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, hukukun üstünlüğü ve hükümetin etkinliği gibi kurumsal kalite göstergelerinin yanı sıra banka istikrarı ve gayrisafi sabit sermaye oluşumu da uzun vadede borsa kapitalizasyonu üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir. Ancak, düzenleme kalitesi, hükümet harcamaları ve GSYİH büyümesi uzun vadede piyasa kapitalizasyonuna zarar vermektedir. Kısa dönemde ise finansal serbestleşme, kamu harcamaları, kaliteli düzenlemeler, etkin yönetişim ve GSYİH büyüme oranının piyasa kapitalizasyonuna zarar verdiği tespit edilmiştir. Ancak, hukukun üstünlüğü borsa kapitalizasyonu üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir. Bulgular, BAE'nin gelecekteki hisse senedi piyasasında finansal açıklığın, hukukun üstünlüğünün, etkin yönetişimin, sermaye oluşumunun ve istikrarlı finansal sistemlerin önemini göstermektedir. Çalışma ayrıca, sermaye piyasasına olan güveni artırabilecek finansal sektör düzenlemelerinin kalitesini güçlendirecek politikaların formüle edilmesi ve uygulanmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
The United Arab Emirates and the Gulf region are increasingly becoming centers of gravity for financial investment and stock market activities. Additionally, financial openness provides avenues for more inflows into markets previously considered as no-go areas. The amount of inflow, the market capitalization volumes, and the boom in certain markets are particularly ascribed to the kind of institutional regimes and the level of financial liberalization that exist. To this end, there are several literatures on advanced economies with a few on the emerging market. This requires further study to understand the relationship between the stock market and financial openness in the Gulf states. This study seeks to explore the impact of a liberalized financial market on stock market capitalization in the UAE. The study employed annual time series data from 2000 to 2021 from the World Bank's World Development Indicators (WDI) and the International Monetary Fund's Financial Development datasets. This research aims to examine the impact of financial openness on stock market capitalization. More so, it seeks to investigate the relationship between institutional quality on stock market performance and to also ascertain how some macroeconomic indicators influence stock market performance in the UAE. The study used the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) estimation technique and the results revealed that in the long run, financial openness has a positive relationship with stock market capitalization. More so, institutional quality indicators such as the rule of law and government effectiveness, as well as bank stability, and gross fixed capital formation have a positive impact on stock market capitalization in the long run. However, the quality of regulation, government expenditure, and GDP growth hurt market capitalization in the long run. In the short run, the study finds that financial liberalization, government expenditure, quality regulations, effective governance, and GDP growth rate harm market capitalization. However, the rule of law has a positive impact on stock market capitalization. The findings show the importance of financial openness, the rule of law, effective governance, capital formation, and stable financial systems in the future stock market in the UAE. The study further suggested the formulation and implementation of policies that will strengthen the quality of financial sector regulations which can pose more confidence in the capital market.