Edebî eserlerinden hareketle J.P. Sartre'ın Tanrı görüşü
J.P. Sartre's view of God thoughout literary works
- Tez No: 683925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜMEYRA ÖZTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Sartre, Sartre'ın Edebî Eserleri, Sartre-Tanrı, İnsanın Özgürlüğü, Ateizm, Sartre, Sartre's literary works, Sartre-God, Human Freedom, Atheism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Çalışmamızın amacı Jean Paul Sartre'ın edebî eserlerinden hareketle Tanrı görüşünü verebilmektir. Giriş ve üç bölümden oluşan tezimizde, çalışmanın kapsam ve sınırları genel olarak çizildikten sonra Sartre'ın hayatı, eserleri ve felsefesinin kısaca tanıtıldığı bir giriş sunulmuştur. 'Sartre'ın edebî eserlerinde Tanrı'ya yüklenen sıfatların ne olduğu?' sorusu etrafında şekillenen birinci bölümde genel kabul gören Tanrı sıfatları tanıtıldıktan sonra sorunun cevap kısmına geçilir. Tanrı'ya ait sıfatların eserlerinden pasajlar sunularak kendi ifadeleriyle anlatılmaya çalışıldığı bölümün ardından 'Sartre'ın edebî eserlerinde Tanrı'nın insanla ilişkisi' probleminin incelenmeye çalışıldığı ikinci bölümde; Sartre için Tanrı kavramı ve insanın özgürlüğü etrafında eserlerindeki özgün ifadelerin yer bulduğu kısmın ardından 'erdemler ve Tanrı-insan ilişkisi' bağlamında Sartre'ın felsefesinde değer kavramının ne ifade ettiği ve nihilizm ile birlikte kötülük problemi ve adaletsizlik olgusunun Tanrı-insan ilişkisi perspektifinde nerede durduğuna dikkat çekilir. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise, 'Sartre'ın edebî eserlerinde Tanrı anlayışı ateizm midir?' problemi etrafında Tanrı-âlem ilişkisi bağlamında farklı Tanrı tasavvurlarının tanıtılmasının ardından 'Sartre'da ateizm' başlığı altında Sartre ateizminin tarihsel bağlamı verildikten sonra Sartre ateizminin vasıfları açıklanmaya çalışılır. Netice olarak görülür ki, varoluşçuluğun Tanrıtanımaz kanadının temsilcilerinden olan Sartre için Tanrı yoktur, varlığından bahsedilemez. İnsanın varlığı bir gerçek ise, aynı zamanda insan özgür olarak kendini oluşturabiliyorsa insanı sınırlandırabilecek her türlü kanun, değer, ilahî emir yahut da ilahî bir varlık mevcut olamaz. Kişinin özgürlüğü Tanrı'nın var olmadığının göstergesidir. Her insan kendi yolunu, yolunun ilkelerini, kendi ahlakî sistemini kendisi belirleyebilecek potansiyeldedir ve ahlak, insanı ilgilendiren insanî bir konudur. Zaten Tanrı da değerlerin kendisinden öğrenilebileceği vasıfta bir varlık değildir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to give the view of God based on the literary works of Jean Paul Sartre.In our thesis, which consists of an introduction and three parts, after the extend and boundaries of the study are drawn in general, Sartre's life, works and philosophy are briefly introduced, followed by the first part. In the first part, which is shaped around the question 'What are the attributes attributed to God in Sartre's literary works?' the generally accepted God attributes are introduced, and then the answer part of the question is passed. After the part in which the attributes of God are tried to be explained in their own words by presenting quotations from his works, in the second part where the problem of 'the relationship of God with human in Sartre's literary works' is tried to be examined; After the part in which the original expressions in his works about the concept of God and the freedom of human take place for Sartre, what the concept of value means in Sartre's philosophy in the context of 'virtue and God-human relationship' and where the problem of evil and injustice stands together with nihilism in the perspective of God-human relationship is highlighted.In the third chapter, which is the last chapter, after introducing different conceptions of God in the context of God-realm relationship around the problem of 'Is the understanding of God in Sartre's literary works atheism?', the characteristics of Sartre's atheism are tried to be explained after the historical context of Sartre's atheism is given under the title of 'atheism in Sartre'.As a result, it is seen that for Sartre, who is one of the representatives of the atheist wing of existentialism, there is no God and God existence cannot be mentioned.If the existence of human is a fact, and at the same time, if human can create himself freely, there cannot be any law, value, divine order or divine being that can limit human.One's freedom is an indication that God does not exist.Each person has the potential to determine their own path, the principles of his path, and his own moral system, and morality is a human issue that concerns people.In any case, God is not a being with qualities from which values can be learned.