Ev tekstili sektöründe, ürün yeniliğinin ve ürün kalitesinin, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati üzerine etkisi
The effect of product innovation and product quality on customer satisfaction and customer loyalty in home textile industry
  1. Tez No: 683954
  2. Yazar: AYŞE ZEYBEKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TURUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: ürün yeniliği, ürün kalitesi, müşteri memnuniyeti, müşteri sadakati, müşteri tercihleri, product innovation, product quality, customer satisfaction, customer loyalty, customer preferences
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzün değişen ve gelişen şartlarında işletmeler varlıklarını sürdürebilmek ve rekabette avantaj sağlayabilmek için teknolojik gelişmelere ayak uydurmalı, değişimi yakından takip etmeli ve müşterilerin istek ve ihtiyaçlarını doğru analiz etmelilerdir. Yapılan çalışmada dört değişken analiz edilmiştir. Bu değişkenler; ürün yeniliği, ürün kalitesi, müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakatidir. İşletmelerin yeni ürün geliştirmesinin nedenleri, önemi ve bunun sonucunda müşteriler üzerindeki etkileri incelenmiştir. Herkes tarafından farklı algıları olan kalite kavramının çeşitli tanımlamaları yapılmış ve öneminden bahsedilmiştir. Müşterilerin memnuniyetini etkileyen faktörler incelenmiş ve müşteri memnuniyeti – müşteri sadakati ilişkisi analiz edilmiştir. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren müşteriler üzerinde anket çalışması yapılmış ve belirlenen hipotezlerin desteklendiği sonucu elde edilmiştir. Yapılan analiz neticesinde; ürün yeniliği müşteri sadakatini pozitif ve anlamlı olarak etkiler, ürün kalitesi müşteri sadakatini pozitif ve anlamlı olarak etkiler, ürün yeniliği - müşteri sadakatini ilişkisinde müşteri (marka) memnuniyetinin düzenleyici rolü vardır, ürün kalitesi - müşteri sadakatini ilişkisinde müşteri (marka) memnuniyetinin düzenleyici rolü vardır, sonuçları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's changing and developing conditions, businesses must keep up with technological developments, closely follow the change and analyze the demands and needs of customers correctly in order to maintain their existence and gain competitive advantage. Four variables were analyzed in the study. These variables are; product innovation, product quality, customer satisfaction and customer loyalty. The reasons and importance of new product development by businesses and the consequent effects on customers are analyzed. Various definitions of the concept of quality, which has different perceptions by everybody, have been made and its importance has been mentioned. Factors affecting customer satisfaction were examined and the relationship between customer satisfaction and customer loyalty was analyzed. A survey was conducted on customers operating in the textile industry and the result was obtained that the determined hypotheses were supported. As a result of the analysis; Product innovation positively and significantly affects customer loyalty, product quality positively and significantly affects customer loyalty, customer (brand) satisfaction has a regulatory role in the relationship between product innovation - customer loyalty, customer (brand) satisfaction has a regulatory role in the relationship between product quality - customer loyalty results has been obtained.