A Taxonomic study on Acantholimon (Plumbaginaceae) in Ankara Province
Ankara İlindeki Acantholimon (Plumbaginacea) türlerinin taksonomik çalışması
- Tez No: 68410
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acantholimon, taxonomy, ecology
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
VH oz ANKARA İLİNDEKİ ACANTHOLIMON ( PLUMB AGINACEAE ) TÜRLERİNİN TAKSONOMİK ÇALIŞMASI Muvaffak, Aslı Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Musa Doğan Temmuz 1997, 94 sayfa Bu araştırma, Ankara ilinde bulunan, Acantholımon, türlerinin taksonomik çalışmasını içermektedir. Çalışma esas olarak, Türkiye'de bulunan toplam tür sayısının yaklaşık % 50' sini içeren, 9 tür üzerinde yürütülmüştür. Cinsin gen merkezinin İç Anadolu'da bulunması cins üyelerinin bu alandaki biyolojik çeşitliliğini göstermektedir. Bu araştırma kapsamında, Haziran 1996 tarihinden itibaren, Ankara'nın farklı bölgelerinden ( Gölbaşı, Beynam, Haymana, Polatlı, Kızılcahamam, Çubuk, Kalecik ve Şereflikoçhisar, Tuz Gölü çevresi ) örnekler toplanmıştır. Bu örnekler standart herbaryum kurutmavııı metodlan yoluyla kurutularak laboratuvar çalışmalarına hazırlanmış ve bunu takiben örnekler gerekli referanslar yardımıyla çalışılmış ve tür tanımlan yapılmıştır. Arazi çalışmalası kapsamına katılmayan bölgeler için, Ankara Üniversitesi (ANK), Hacettepe Üniversitesi (HUB) ve Gazi Üniversitesi ( GAZİ ) herbaryumlarında bulunan tür örnekleri incelenmiş ve ayrıca Royal Botanic Garden Edinburgh ( E )'den temin edilmiş ilgili türlerin eş örnekleri çalışılarak, genel cins özellikleri ve ilgili türlerin karakterleri belirlenmiştir. Araştırma süresince, Ankara yöresinde bulunan 9 türe ait morfolojik karakterler çalışılmıştır. Üçüncü bölümde yer alan, Morfoloji kısmında, cins üyelerinin genel, yüzeysel vejetatif morfolojisine ( detaylı gövde ve yaprak özellikleri ) ait bulgular bulunmaktadır. Bu bölüm, vejetatif karakterlerin detaylı bir çalışması ile türler arasındaki belirgin, ayırt edici karakterlerin tartışmasını içermektedir. Bunun devamında, türlerin çiçek morfolojileri ( detaylı çiçek özellikleri ) ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bölüm 4, Ekoloji ve Fitocoğrafya, İç Anadolu stepinin genel özelliklerini içermektedir. Bu bağlamda, çalışma alanının topografik yapısının genel özellikleri de belirtilmiştir. İç Anadolu'da geniş bir alanı kaplayan cins üyeleri özellikle ekolojik bakımdan önem taşımaktadır. Oluşturdukları yastıksı gövdelerle toprağı sararak ve kökleri ile de toprağa tutunarak, toprak kaybı olan alanlarda, erozyonla mücadelede kullanılabilecek önemli bir kaynaktır.IX Bölüm 5' de, Ankara yöresinde bulunan, Acantholimon türlerinin nümerik taksonomik çalışması verilmiştir. Ankara yöresinde bulunan 9 tür için 37 tane fenetik karakter ( 25 tanesi fenogram analizi için kullanıldı )“ data matriks ”oluşturularak kaydedildi. Çalışma süresince, örnekler, türler arasındaki fenetik ilişkileri belirlemekte kullanılan,“ Benzerlik Katsayısını ”hesaplayan bilgisayar paket programı ( NTSYS ) yardımıyla analiz edilmiştir. Bu amaçla,“ Gower Benzerlik Katsayısı ( GSCG ) ”kullanılmış ve elde edilen sonuçlar kullanılarak fenogram çizilmiştir. Bu fenograma göre iki alt grup, alt seksiyon Caryophyllacea ( A. venustum ve A. kotschyi türlerini içeren ) ve Androsacea ( A. halophilium, A. acerosum, A. caesareum, A. confertiflorum, A. glumaceum, A. puberulum ve A. ulicinium türlerini içeren ) oluşturulmuştur. Gruplar arasındaki ayırt edici karakterler tartışılmıştır. Son bölüm, Ankara ilinde bulunan Acantholimon türlerinin revizyonunu içermektedir. Ankara ilindeki bu dokuz türe ait tür anahtarı oluşturulmuştur. Daha önce,“ Flora of Turkey and East Aegean Islands ”( Cilt.7 ), eserinde, Davis ( 1982 ) tarafından Ankara il hudutları içerisinde tanimlanmamış olan 3 yeni tür ( A. halophilium, A. confertiflorum & A. puberulum ) tanımlanmıştır. Ayrıca, A. venustum türüne ait, var. assyriacum, var. venustum, var. laxiflorum; A. acerosum türüne ait, var. parvifolium, var. acerosum, var. brachstachyum; A. puberulum türüne ait, var. longiscapum, var. puberulum, varyeteler arasindaki coğrafik ayrımgözönünde bulundurularak alt tür olarak gruplandırılmıstır. Anahtar Kelimeler : Acantholimon, taksonomi, ekoloji
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT TAXONOMIC STUDY ON ACANTHOLIMON { PLUMB AGINACEAE ) IN ANKARA PROVINCE Muvaffak, Ash M. S., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Musa Doğan July 1997, 94 pages This project is a taxonomic study on Acantholimon ( Plumbaginaceae) in Ankara Province. This study is mainly based on 9 species of Acantholimon which are found in Ankara Province and thus includes about 50 % of the whole species of Acantholimon that exist in Turkey. Since the genetical center of the genus is in Central Anatolia, there exists a great biological diversity of the genus. For this project, starting from June 1996, specimens were collected from different regions of Ankara (i.e from Gölbaşı, Beynam, Haymana, Polatlı, Kızılcahamam, Çubuk, Kalecik and Şereflikoçhisar, around the“ Salt Lake”). These plant specimens were prepared for the laboratory studies by using theIV Standard herbarium drying methods and following this they were identified with the help of the necessary references. For the regions which were not covered during the field work, the kept specimens of the genus, Acantholimon, at Ankara University Herbarium ( ANK ), Hacettepe University Herbarium ( HUB ), Gazi University Herbarium ( GAZİ ) and the duplicate specimens obtained from the Royal Botanic Garden Edinburgh ( E ) were studied and the general characteristics of the genus and related species were identified. Throughout the current studies, the morphological characteristics of the 9 species of Acantholimon in Ankara were studied. In part 3, Morphology, the general external vegetative morphology ( i.e the stem and leaf characteristics in detail ) of the taxa is included. This section includes the detailed studies of the vegetative characteristics together with the discussion of the distictive characters between the species. In the following section, the data about the reproductive morphology ( i.e. the floral characteristics in detail ) of the species is indicated. Part 4, Ecology and Phytogeography, includes the general characteristics of the Central Anatolian steppe and the characteristics and effects of the climate of the study area. In respect to these, the geographical distribution of the 9 species in Ankara Province is described and the general features of the topographical surfaces of the study area are indicated. The elements of the genus, Acantholimon, which are widely distributed in Central Anatolian steppe, has important ecological outstandings with their cushion-shaped stems surrounding the soil so firmly and with their roots. This is an importantcounteract of the project. Indeed, they may be an important agent helping to prevent erosion especially around those steep mountainous regions where the loss of the soil is high. In part 5, the numerical taxonomy of Acantholimon ( Plumbaginaceae ) in Ankara Province is given. For the 9 species in Ankara Province, 37 phenetic characters ( from which 25 are included in the analysis ) were scored on a data matrix. For the analysis of the data, a computer package program ( NTSYS ) was used in order to compute the“ similarity coefficients ”that were useful for determining the phenetiç relationships of the taxa. For this purpose,“ the General Similarity Coefficient of Gower ( GSCG ) ”was used and the phenogram resulting from UPGMA clustering of similarity matrix was presented. From the phenogram two subgroups, subsections Caryophyllacea ( including A. venustum and A. kotschyi ) and Androsacea ( including A. halophilium, A. acerosum, A. caesareum, A. confertiflorum, A. glumaceum, A. puberulum and A. ulicinium ) were formed. The distinguishing characteristics of the two subgroups were discussed. In the final part, the revisional study of Acantholimon ( Plumbaginaceae ) in Ankara Province is included. The species key was produced for all of the 9 species in Ankara Province.The 3 species ( A. halophilium, A. confertiflorum, A. puberulum ) which were not defined in“ Flora of Turkey and East Aegean Islands ”, vol. 7 by Davis ( 1982 ) were recorded to exist in Ankara. Therefore, 3 new square records were included in Ankara Province. In addition,VI the varieties for A. venustum, var. venustum, var. laxiflorum, var. assyriacum; for A. acerosum, var. parvifolium, var. acerosum, var. brachstachyum; for A.puberulum, var. longiscapum, var. puberulum were raised to the subspecies level basing on the geographical isolation of the taxa concerned.