Effect of stilling basin end sills on the river bottom erosion
Enerji kırma havuzu mansap eşiklerinin nehir yatağı oyulmasına etkisi
- Tez No: 33585
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stilling Basin, End-sill, Scour, Hydraulic Structures
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
ÖZ ENERJİ KIRMA HAVUZU MANSAP EŞİKLERİNİN NEHİR YATA?I OYULMASINA ETKİSİ YAZICIO?LU, Mete Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa GÖ?ÜŞ Kasım, 1993, 152 sayfa Bu çalışmada, farklı tip ve boyutta mansap eşikleri ve özel eklemelerin nehir yatağı oyulmasını azaltmadaki etkisi deneysel olarak araştırıldı. Bu nedenle, 9 farklı eşik durumunu ihtiva eden modeller bir seri deney için hazırlandı. Bunların altısı için, farklı boyutlarda trapez ve dikdörtgen eşikler kullanıldı. Kalan 3 model için, 3 adet özel dizayn edilmiş eşik eklentisi, eşik ihtiva etmeyen durum için kullanıldı. Bundan başka, bazı deneylerde zamanın oyulma profili üzerindeki etkisine bakmak için yapıldı. Bütün bu deneyler için, oyulma şekli gerekli görülen uzunluk aralıklarında kanalın ortası için kaydedildi. Eşiklerin oyulmayı azaltmadaki etkisini görmek için, kaydedilen bu oyulma profilleri ilgili oldukları ile birlikte grafik olarak basıldı. Deneysel sonuçların incelenmesinden görüldü ki, en iyi mansap eşiğinin seçiminde dikkate alınması gereken 2 ana durum vardır. Bunlar, maksimum oyulma derinliğinin düşürülmesi ve oyulma profilinin mansap'a doğru maksimumkayması durumlarıdır. Ilk durumun dikkate alınması halinde, 0.10 < F< 0.41 için, kare kesitli eşikler r seçilebilir fakat, 0.23 < F< 0.49 için trapez 1 eşik en r iyi eşik tipi olarak seçilebilir. Ayrıca, yüksek Froude sayıları için eşik kullanımının gereksiz olduğu bulundu. Diğer yandan, ikinci durumun dikkate alınması gösterdi ki, özellikle dikdörtgen eşikler 0.175 < F < 0.45 için r kullanılabilir. Anahtar Kelimeler : Enerji Kırma Havuzu, Mansap Eşiği, Oyulma, Hidrolik Yapılar Bilim Dalı Sayısal Kodu : 624.02.01 VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF STILLING BASIN END SILLS ON THE RIVER BOTTOM EROSION YAZICIO?LU, Mete M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa 60?0Ş November, 1993, 152 pages In this study, different types and dimensions of end-sills and special appurtenances were investigated experimentally, to look for their performance on the reduction of river bottom erosion. For this reason, series of experiments were conducted with nine models of different end-sill conditions. For the six of the models, trapezoidal and rectangular end-sills with different dimensions were utilized. For the remaining three models, three specially designed appurtenances were used with the no end-sill existent conditions. Moreover, some extra experiments were also performed to look for the effect of time on scour profile. For all of the experiments, scour shape was recorded in successive length intervals for the middle part of the canal. The recorded scour shapes were then plotted with its relevants to see the effect of end-sill type on the reduction of scour. From the examination of the experimental results, it was seen that, there are two main cases that should be considered IIIin the selection of the best end-sill type. These are the reduction of maximum depth of erosion, and the maximum shift of the scour profile towards downstream. Consideration of first case has shown that, for 0.10 < F< 0.41, square sill can be selected, but, for 0.23 < r F< 0.49, trapezoidal 1 sill can be selected as the best r sill type. In addition, it was found that, for higher Froude numbers no use of end-sills is recommended. On the other hand, consideration of the second case has shown that, especially use of rectangular sills is recommended for 0.175 < F < 0.45. r