New synthesis of - pyron derivaties
Yeni bir yöntemle -piron türlerinin sentezlenmesi
- Tez No: 68412
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: a-piron, kloropropioniloksilasyon, mangan(IH) asetat oksidasyonu. VI, ct-pyrons, chloropropionyloxylation, manganese(in) acetate oxidations. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
öz YENİ BİR YÖNTEMLE cc-PIRON TÜREVLERİNİN SENTEZLENMESİ Polat, Sıdıka Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Okan Tarhan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S.Demir Temmuz 1997, 68 sayfa a- Pironlar biyolojik aktiviteye sahip doğal ürünlerin yapısında bulunan önemli maddelerdir. Özellikle kardiak aktif steroidlerin ve aynı zamanda bufadienolidlerin yapılarında bulunmaktadırlar. Bu çalışmada, değişik a,?-doymamış ketonlar, mangan(III) asetatın 3-kloro propiyonik asitle olan reaksiyonuyla a' -pozisyonunda kloro-açillendirilmiştir. Dahasonra bu bileşikler Arbuzov reaksiyonu ile fosfonatlarına dönüştürülmüş, Horner-Emmons reaksiyonuyla da istenilen a-piron türevini içeren bileşikler iyi bir verimle sentezlenmiştir. Bu çalışma ile literatüre a-piron sentezi için yeni bir yöntem kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW SYNTHESIS OF a-PYRON DERIVATIVES Polat, Sıdıka M. S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Okan Tarhan Co- Advisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir July 1997, 68 pages a- Pyrons are present in biologically active compounds in nature. They are important unit of some cardiac active steroids and as well as bufadienolides. In this study, the key step involves the synthesis of a'-3-chloropropionyloxy-a,P-unsaturated cyclic and acyclic ketones from the corresponding a,p-unsaturated cyclic and acyclic ketones by using manganese(IH) acetate in combination with 3-chloropropionic acid. The Arbuzov reaction of a'-acyloxy enones gave the desired phosphonates. The intramolecular iiiHomer-Emmons type cyclization reaction of the phosphorates in the presence of a base gave the desired ct-pyrons.