A Survey of ordinary differential equations
Adi diferansiyel denklemler üzerine genel bir bakış
- Tez No: 68417
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lineer Adî Differansiyel Denklemler, Riccati Denklemi, Bernoulli Denklemi, Euler Denklemi, Clairaut Denklemi, Cauchy-Lipschitz Metodu, Ardışık yaklaşımlar metodu, Linear Ordinary Differential Equations, Riccati Equation, Bernoulli Equation, Euler Equation, Clairaut Equation, Cauchy-Lipschitz Method, The Method of Successive Approximations. m
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZ ADİ DİFERANSİYEL DENKLEMLER ÜZERİNE GENEL BİR BAKIŞ Pekdağlı, Çiğdem Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yurdahan Güler Ocak 1997, 145 sayfa. Adî diferansiyel denklemlerin Fizik'teki kullanımı üzerinde duruldu. Fizik'teki bazı denklemlerin çözümlerini bulabilmek için, Matematik'teki bazı özel denklem türlerinden yararlanırız. Eğer denklem birinci derecedense, bazı matematiksel işlemlerle, yani basit integral alma metodlarıyla çözüm yapıp, sonuca kolayca ulaşılabilir. Fakat denklem n-inci dereceden bir denklemse, o zaman böyle bir denklemin çözümü olup olmadığım ve çözümü varsa sonucunun tek olup olmadığını anlamak için, varlık ve tek olma metodlarından yararlanırız. Bu durumda eğer böyle bir denklemin çözümü varsa, sonucu da tektir. Bunu anlamak için iki ayrı yol izleyebiliriz. Bunlar, sırasıyla, ardışık gelen yaklaşımlar metodu ve Cauchy-Lipschitz metodudur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SURVEY OF ORDINARY DIFFERENTIAL EQUATIONS Pekdağlı, Çiğdem M. S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Yurdahan Güler January 1997, 145 pages. The use of ordinary differential equations in Physics is discussed. In order to find the solutions of some equations in Physics, we use some special types of differential equations from Mathematics. If the equation is of the first order, it is easy to find the solution by using some algebraical processes, i.e., by the method of elementary integrations. But if the differential equation is of the n* order, then we need the existence and uniqueness theorems. If there exists a solution for the vF order differential equation, it is proved that the solution is unique. The existence and uniqueness theorems are proved by two different methods. They are the method of successive approximations and the Cauchy-Lipschitz method, respectively.