Süt çocukluğu döneminde periferik intravenöz kateterizasyon sırasında ebeveynleri işleme dahil etmenin ağrı ve anksiyete üzerine etkisi
The effect of parental presence on pain and anxiety levels during peripheral intravenous catheterization in infants
- Tez No: 684414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, anksiyete, çocuk hemşireliği, ebeveyn katılımı, hasta ve aile merkezli bakım, Pain, anxiety, pediatric nursing, parental presence, patient and family centered care
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırma, bir eğitim araştırma hastanesinin çocuk sağlığı ve hastalıkları kliniğinde tedavi gören 1-24 ay arasındaki toplam 120 bebeğe uygulanan periferik intravenöz kateterizasyon (PİK) işlemi sırasında ebeveynlerin işleme dahil olarak bebeğinin yanında bulunma (n=46), işleme dahil olmadan yalnızca bebeğinin yanında bulunma (n=42) ve işlem sırasında bebeğinin yanında bulunmama (n=32) durumlarının bebeklerin ağrı ve ebeveynlerin anksiyete düzeyleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla Haziran 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirildi. Veri toplama aracı olarak; veri toplama formu, Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) ve FLACC ağrı ölçeği kullanıldı. Bebeklerin ve ebeveynlerin tanıtıcı özellikleri gruplar arasında benzerdi (p>.05). Bebeklerin PİK öncesindeki ağrı skorlarının gruplar arasında benzer olduğu saptandı (p>.05). Ebeveyni işleme dahil olan grubun işlem sırasındaki ağrı skorlarının ise ebeveyni yanında olan grup ve ebeveyni yanında olmayan gruptan istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu belirlendi (p=0,0001). PİK sırasında gruplar arasında ebeveynlerin anksiyete düzeyleri açısından anlamlı bir fark gözlenmedi (p>.05). Ebeveynlerin anksiyete düzeyleri ile bebeklerin ağrı skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı belirlendi (p>.05). Sonuç olarak; PİK sırasında ebeveynleri bebeklerinin yanında bulundurmak ve işleme dahil etmek 1-24 ay arasındaki bebeklerin ağrı yönetiminde etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted as a randomized controlled experimental study to determine the effect on pain and parental anxiety levels of 1-24 month-old children who underwent peripheral catheterization while hospitalized in a pediatric health and diseases clinic. The data of the study were obtained from 120 cases hospitalized in the Child Health and Diseases Service between 15.06.2019-15.06.2020 (the group whose parents were included in the procedure = 46, the group with their parents = 42, the group without their parents = 32). As a data collection tool; information form, State and Trait Anxiety Inventory (STAI), FLACC pain score were used. Descriptive characteristics of infants and parents were similar between groups (p>.05). It was found that the pain scores of the babies before peripheral intravenous catheterization were similar between the groups (p>.05).It was determined that the pain scores of the group whose parents were involved in the procedure during the procedure were statistically significantly lower than the group with parents and the group without parents (p=0,0001). There was no significant difference between the groups in terms of parental anxiety levels during peripheral intravenous catheterization (p>.05). It was determined that there was no statistically significant relationship between the anxiety levels of the parents and the pain scores of the babies (p>.05). As a result; Presence and involvement of parents with their infants during peripheral intravenous catheterization is an effective method in the pain management of infants aged 1-24 months.