US-Afghan relations between 2014-2019
ABD-Afganistan arasındaki ilişkiler 2014-2019
- Tez No: 684454
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESİN BENHÜR AKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABD-Afganistan ilişkileri, barış görüşmeleri, Taliban, ABD'nin asker geri çekmesi
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ABD'nin Afganistan'a müdahalesi Amerika'nın en uzun savaşına dönüştü ve Afganistan'ın on yıllarca süren savaşının devam etmesine yol açtı. ABD, 2014 yılının sonunda Afganistan'daki askeri varlığını azalttı. Bu tez, iki ülkenin ilişkilerinin 2014 yılında İkili Güvenlik Anlaşması'nın (BSA) imzalanmasından sonra nasıl geliştiğini incelemektedir. BSA kapsamındaki ABD kuvvetlerinin misyonu“Afganistan'ın egemenliğine yönelik iç ve dış tehditleri caydırma yeteneğini artırmaktır.”Bu, savunma ve içişleri bakanlıklarına bağlı Afganistan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri ve özel bir terörle mücadele ofisi olan Milli Güvenlik Müdürlüğü için“uygun”şekilde“danışmanlık, eğitim, teçhizat ve bakımı”içerir. ABD'nin Afganistan'daki hayati çıkarı, teröristlerin ABD anavatanına, ABD çıkarlarına veya ABD müttefiklerine yönelik saldırılar için bir sığınak olarak hizmet etmesini engellemektir. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin ve Katar şu anda uluslararası bir ortaklık içinde ve Afganistan'da on sekiz yıllık savaş ve kan dökülmesinin ardından Taliban ile Afgan hükümeti arasında devam eden Afghanistan içi Barış Görüşmelerini hızlandırmaya çalışıyor. Afghanistan içi Barış Görüşmeleri, Taliban ile Afgan hükümeti arasındaki barışı pekiştirmeyi amaçlayan bir dizi uluslararası müzakeredir.
Özet (Çeviri)
The U.S. intervention in Afghanistan has turned into America's longest war and has also prolonged Afghanistan's decades of war. The U.S. downgraded its involvement in Afghanistan at the end of 2014, although a reduced American military presence there is set to continue until at least the end of 2016. This thesis sketches out the primary characteristics of the relationship to show how the two countries' relationship developed when the Bilateral Security Agreement (BSA) signed in 2014. The U.S. forces' mission under the Bilateral Security Agreement (BSA) is to“enhance the ability of Afghanistan to deter internal and external threats against its sovereignty.”That includes“advising, training, equipping and sustaining”Afghanistan's National Defense and Security Forces (ANDSF), which are those under the ministries of defense and the interior, and“as appropriate,”those of the National Security Directorate, which is a special counterterrorism office. The vital U.S. interest in Afghanistan is to prevent it from serving as a safe haven for terrorists to launch attacks against the U.S. homeland, U.S. interests, or U.S. allies. The United States, Russia, China, and Qatar are currently engaged in an international partnership, trying to boost the ongoing Intra-Afghan Peace Talks between the Taliban and the Afghan government after eighteen years of war and bloodshed in Afghanistan. The Intra-Afghan Peace Talks are a series of international negotiations aiming for the consolidation of peace between the Taliban and the Afghan government. KEYWORDS: U.S.-Afghanistan relations, Bilateral Security Agreement, Taliban, Intra-Afghan Peace Talks, American withdrawal of forces.