İki anahtarlı kripto iletişim sistemlerinde mesaj sıkıştırma ve sayısal imza algoritmalarının uygulanması
Standart digital signature algorithm (DSA) and secure hash algorithm (SHA) in public key cryptography
- Tez No: 68447
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELEK D. YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İki anahtarlı kripto-iletişim sistemleri, gizli anahtar, açık anahtar, sayısal imza, gizli mesaj sıkıştırma algoritması, sıkıştırılmış mesaj. vı, Public key cryptography, public key, private key, digital signature, hash algorithm, message digest. IV
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz İKİ ANAHTARLI KRİPTO-İLETÎŞİM SİSTEMLERİNDE MESAJ SIKIŞTIRMA VE SAYISAL İMZA ALGORİTMALARININ UYGULANMASI ÖKTEN, ÖNDER YÜKSEK LİSANS, ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ TEZ YÖNETİCİSİ. DOÇ.DR. MELEK D. YÜCEL EYLÜL 1997,74 SAYFA Sayısal imzalar bilgisayar ağları aracılığıyla elektronik olarak gönderilen mesajların sahiplerinin belirlenmesinde ve mesajın doğru olarak iletilip iletilmediğinin kontrolünde kullanılmaktadır. İki anahtarlı kripto- iletişim haberleşme sistemlerinde, her kullanıcı için; şifreleme, şifre çözme, sayısal imza üretme ve bu imzanın doğruluğunu kontrol etme fonksiyonlarında kullanılan, açık ve gizli anahtar adlarında iki ayrı rakam belirlenir. Kullanıcının sayısal imzası, gönderdiği mesaja ve kullanıcının gizli anahtarına bağlı olarak bulunur. Mesajlar değişik uzunluklarda olabildiğinden, birçok sayısal imza algoritması, sayısal imzanın üretimi ve bu imzanın doğruluğunun kontrolünde, orijinal mesaj yerine, ondan elde edilen belirli bir uzunluktaki“sıkıştırılmış mesajı”kullanır. vBu çalışmada, A.B.D. 'de“Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü, (NIST)”tarafından 1995 ve 1994 tarihlerinde standart olarak kabul edilen; her mesajı 160-bit uzunluğunda sıkıştırılmış bir mesaja dönüştüren“Mesaj Sıkıştırma”algoritması ve bunu kullanan“Sayısal İmza”algoritması C dilinde programlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF HASH AND DIGITAL SIGNATURE ALGORITHMS IN PUBLIC KEY CRYPTOGRAPHY ÖKTEN, ÖNDER M.Sc, DEPARTMENT OF ELECTRICAL AND ELECTRONICS ENGINEERING SUPERVISOR: ASSOC.PROF.DR. MELEK D. YÜCEL SEPTEMBER 1997,74 PAGES Digital signatures are used for certifying the authenticity and the integrity of messages transmitted electronically over computer networks. In public key cryptography, each user has two specific numbers called keys: a public key and a private key, which can be used for encryption, decryption, signing and verification. The digital signature is a function of the private key of the user, and also a function of the message he sends. Since messages can be of different lengths, most of the digital signature algorithms generate and verify a digital signature by using a condensed and fixed length version of the message, called the“message digest”, or“message hash”. mIn this work we realize software implementations of the Secure Hash Algorithm (SHA) which outputs a 160-bit message hash for eveiy input message, and the Digital Signature Algorithm (DSA), the versions which are accepted as standards by the National Institute of Standards and Technology of the U.S.A., in the years 1995 and 1994 respectively.