Dijital gelişmeler ve yurttaş katılımında dönüşüm: Yükselen dijital katılım pratikleri
Digital developments and transformation in citizenship participation: Emerging digital participation practices
- Tez No: 684564
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yurttaşlık, Aktif Yurttaşlık, Dijitalleşme, Dijital Katılım, Citizenship, Active Citizenship, Digitalization, Digital Participation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dijitalleşme, hayatın her alanını olduğu gibi yurttaşlık pratiklerini de etkilemektedir. Sosyopolitik alanda bu değişim, yurttaşların devletle ve birbirleri ile olan ilişkilerini de dönüştürmesi bakımından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, öncelikle yurttaşlık ve dijitalleşme kavramlarına odaklı bir çerçevenin belirlenmesinin ardından, dijitalleşmenin farklı alanlarda yarattığı etki üzerinde durulmaktadır. Günümüzde fiziksel sınırların belirleyiciliğinden sıyrılarak zaman ve mekan gözetmeksizin etkileşimde olmanın mümkün hale geldiği düşünüldüğünde, içinde yaşadığı dijital dünyaya aktif katılım gösterecek yurttaşların varlığı kritik öneme sahiptir. Çalışmada, dijital gelişmelerin, dijital katılım bağlamında aktif yurttaşlık pratiklerinin pekişmesine yardımcı olduğu fikri literatür üzerinden ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Digitalization affects citizenship practices as well as all areas of life. This change in the sociopolitical field is important in terms of transforming the relations of citizens with the state and with each other. In this study, after determining a framework focused on citizenship and digitalization concepts, the impact of digitalization in different areas is emphasized. Considering that, it is possible to interact regardless of time and place without the determinants of physical boundaries today, the existence of citizens who will actively participate in the digital world they live in is of primary importance. In the study, the idea that digital developments help reinforce active citizenship practices in the context of digital participation is discussed through the literature.