Farklı konstrüksiyonda polipropilen liflerden üretilen dokusuz yüzeylerin geosentetik uygulamalarda kullanım olanaklarının araştırılması
Investigation of use opportunities of nonwoven surfaces made of polypropylene fibers in different construction in geosynthetic applications
- Tez No: 684680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM DAVULCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geotekstiller, dokusuz yüzey, kesme kutusu deneyi, içsel sürtünme açısı, ara yüzey kesme gerilimi, kum, Geotextiles, nonwoven surface, shear box test, intrinsic friction angle, interfacial shear stress, sand
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Geosentetikler sağladıkları teknik avantajlar ve ekonomik çözümler nedeniyle mühendislik uygulamalarında önemi artmaktadır. Geosentetiklerin alt grubuna ait olan geotekstiller, gelişen teknoloji ve üretim imkanlarının artmasıyla ortaya çıkan dokusuz yüzeylerin getirdikleri yenilikçi çözümler ile günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadırlar. Bu çalışmada; geoteknik uygulamalarında zemin güçlendirme için sıklıkla kullanılan PP (polipropilen) liflerden üretilmiş dokusuz geotekstillerin kumlu zeminlerde uygulanmasının zemin davranışına etkisi incelenmiştir. Bu amaçla 4 farklı gramajda iğneleme ile sabitlenmiş kesikli PP liflerden üretilmiş dokusuz yüzeyler ile filament formda üretilmiş ısıl fikse ve su jeti yöntemi ile sabitlenmiş PP kumaşlar kullanılmıştır. Farklı gramaj ve farklı konstrüksiyona sahip dokusuz PP geotekstillerin kum zeminde donatı olarak kullanımı ile arayüzey davranışını, zemin kayma dayanımını ve zemin-geotekstil arayüzey sürtünme açısını belirlemek için küçük boy (60mm×60mm boyutunda) kesme kutusu deneyi ile çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Kesme kutusu deneyinde normal gerilmenin değişmesi geotekstillerin performansını farklı etkilemiştir. Normal gerilmenin düşük olduğu koşullarda en yüksek kesme dayanımı SB60 donatısı ile elde edilmiştir. K100 donatısı ile yapılan çalışmalarda SB60 donatısına göre daha düşük kesme dayanımı görülmüştür. Geotekstilin yüzey yapısı üretim yöntemi ile ilişkilidir. Donatı olarak kullanılması durumunda yüzeyinin pürüzlü olması kesme gerilimini etkilemektedir. Yüzey pürüzlülüğü arttıkça kesme gerilmesi de artmıştır.
Özet (Çeviri)
Geosynthetics have increasing importance in engineering applications due to the technical advantages and economical solutions they provide. Geotextiles, which are a subgroup of geosynthetics, are widely used today with solutions that may arise with the increase in technology and production facilities. In this study; The effect of the application of nonwoven geotextiles made of PP (polypropylene) fibers, which are frequently used for soil reinforcement in geotechnical applications, on sandy soils, on soil behavior was investigated. For this purpose, nonwoven surfaces produced from staple PP fibers were bonded by needled in 4 different weights and PP fabrics produced in filament form and bonded by heat-fixed and water jet method were used. In order to determine the interfacial behavior, soil shear strength and soil-geotextile interfacial friction angle with the use of nonwoven PP geotextiles of different weights and different constructions as reinforcement on sand soils, studies were carried out with the small size (60mm×60mm size) shear box test. The variation of the normal stress in the shear box test affected the performance of geotextiles differently. The highest shear strength was obtained with SB60 reinforcement at low normal stress conditions. In studies conducted with K100 reinforcement, lower shear strength was observed compared to SB60 reinforcement. The surface structure of the geotextile is related to the production method. If it is used as reinforcement, the roughness of the surface affects the shear stress. As the surface roughness increased, the shear stress also increased.