Karşılıksız çek keşide edilmesine karşı alınabilecek hukuki tedbirler ve elektronik çek uygulaması
Legal measures that can be taken to prevent unrivaled check cutting and electronic check application
  1. Tez No: 684735
  2. Yazar: EDA KURT
  3. Danışmanlar: PROF. ÖMER ADİL ATASOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Karşılıksız Çek Keşide Edilmesi, Sigorta Hukuku, Elektronik Çek, Bad Check Issuing, Insurance Law, Electronic Check
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmanın konusu, karşılıksız çek keşide edilmesi ya da başka bir anlatımla çekin ibrazında muhatap bankada karşılığının bulunmaması durumunun önlenebilmesi ve çeke duyulan güvenin sağlanması için çek hukuku bakımından getirilmiş olan mevcut düzenlemelerin incelenmesi, değerlendirilmesi ve getirilmesi düşünülen yeni düzenlemeler konusunda görüş oluşturmaktır. Çalışmanın konusunu oluşturan, kanuni ibraz süresi içerisinde ibrazda çekle ilgili karşılıksızdır işlemi yapılması sorunu genel olarak karşılıksız çek keşidesi/karşılıksız çek çekme olarak ifade edilecektir. Çalışmada karşılıksız çek keşidesini önleyici tedbirler ve alternatif çözümlerin uygulanması ve yaygınlaştırılmasında izlenecek yollar ve uygulamada çıkabilecek sorunlar saptanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to prepare an opinion on the examination, evaluation and new regulations that are planned to be introduced in terms of check law in order to prevent the situation of not having a return at the addressee bank in the presentation of the check or, in other words, the case of the drawback of the check and to ensure the confidence in the check. The subject of the study, the problem of making a bounced check on the submission within the legal submission period will generally be expressed as bounced check / bounced check. In the study, the measures to be followed in the implementation and dissemination of alternative solutions and preventive measures to prevent bad check will be determined and the problems that may arise in practice.