USG eşliginde yapılacak infraklavikular brakiyal pleksus bloğunda levobupivokaine eklenen deksametazon'un etkilerinin araştırılması
A study on the effects of dexamethasone added to levobupivacaine during infraclavicular brachial plexus blockade with USG
  1. Tez No: 684798
  2. Yazar: EMİNE KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ÖZBEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Levobupivakain, İnfraklavikuler brakiyal pleksus bloğu, Deksametazon, Levobupivacaine, Infraclavicular Brachial Plexus Blockade, Dexamethasone
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
USG Eşliginde Yapılacak İnfraklavikular Brakiyal Pleksus Bloğunda Levobupivokaine Eklenen Deksametazon'un Etkilerinin AraştırılmasıAmaç: Çalışmamızda USG eşliğinde yapılan infraklavikular brakiyal pleksus bloğunda postoperatif analjezik etkileri üzerine % 0,5 Levobupivokain (200 mg)'e eklenen 8mg deksamethazonun etkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Fakültemiz Etik Kurul onayı ve olguların yazılı onayları alındıktan sonra, üst ekstremite cerrahisi uygulanacak ortopedi hastaları çalışma kapsamına alınarak, toplam 40 hastaya USG eşliginde infraraklavikular brakiyal pleksus bloğu uygulandı.Hastalar rastgele iki gruba ayrılarak; Grup I'de 40 ml volüm içinde % 0,5'lik toplam 200 mg levobupivakain kullanıldı. Grup II'de aynı doz ve volümdeki levobupivakaine 8mg deksametazon eklendi. Blok infraklavikuler teknik ile periferik sinir stimülatörü yönlendiriciliğinde ve USG eşliginde uygulandı. Uygulamanın başlamasını takiben cerrahi başlama süresi, sedasyon ve analjezi düzeyleri Vizüel Analog Skala ve Verbal Rating Scala (VAS, VRS) ile değerlendirildi ve kaydedildi. Hemodinamik parametreler blok öncesi ve blok sonrası 5., 10., 15., 30., 45., 60., 90., 120. dakikalarda ölçümleri yapılarak kaydedildi. Operasyon esnasında ve postoperatif derlenme odasında hastalarda; bulantı, kusma, solunum depresyonu gelişip gelişmediği izlendi. Bulantı ve kusması olan hastalarda 4 mg Ondansetron IV (intravenöz) yapılması planlandı. Hastaların ağrı başlama süreleri postoperatif ikinci gün ziyaret edildiklerinde sorularak öğrenildi ve kaydedildi. Ağrıları başladığında oral tramadol HCl kullanmaları önerildi. Kategorik ölçümlerin gruplar arasında karşılaştırılmasında Ki- Kare test istatistiği kullanıldı. Gruplar arasında sayısal ölçümlerin karşılaştırılmasında varsayımların sağlanması durumunda bağımsız gruplarda T testi (Student T testi), sağlanmaması durumunda ise Mann Whitney U testi kullanıldı. Zaman içindeki değişimleri incelemede Tekrarlı ölçümler analizi (Repeated Measurements) kullanıldı. p< 0.05 değerleri anlamlı kabul edildi.Bulgular: Grupların demografik verilerinin benzer olduğu ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı belirlendi. Cerrahi başlama süresi Grup I'de 38 ± 4.1, Grup II'de 28,75 ± 3,19 gruplar arasında cerrahi başlama süresi yönünden istatistiksel bir farklılık saptanmıştır (p 0,05). Postoperatif ağrı başlama süreleri; Grup I'de 18 ± 3,58, Grup II'de 31 ± 1,55 saat olarak elde edilmiş ve bu iki değer arasında istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde bir farklılık saptanmıştır. Ek analjezik başlama süresi ile ilgili bir diğer bulgu da Grup I'deki hastaların tamamının ilk 24 saat içinde ek analjezik ihtiyacı oluşurken, Grup II'de ek analjezik ihtiyacı ilk 30 saatte ortaya çıkmamasıdır.İstatistiksel olarak Grup I ile Grup II arasında anlamlı farklılık bulunurken (p < 0,01). Yan etki olarak bulantı, kusma, kaşıntı, solunum depresyonu ve horner sendromu hiçbir olguda gözlenmedi.Sonuç: İnfraklavikuler brakiyal pleksus bloklarında % 0,5 levobupivakaine eklenen 8 mg Deksametazon ile daha erken cerrahi başlama süresi ve daha uzun postoperatif analjezi sağlanabildiği, kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
A Study on the Effects of Dexamethasone Added to Levobupivacaine during Infraclavicular Brachial Plexus Blockade with USGPurpose: In our study, we aimed to research the postoperative analgesic effects of 8 mg dexamethasone addition to 0.5% levobupivacaine (200 mg) during infraclavicular brachial plexus blockade with USG.Materials and Methods: After written approvals were taken from the ethical council of our faculty and the cases, orthopedic patients who are planned to be subjected to upper extremity surgery were included in the scope of the study, and infraclavicular brachial plexus blockade with USG was applied to 40 patients in total.The patients were divided into two groups and a total amount of 200 mg of levobupivacaine (0.5% in 40 ml) was used for the patients in Group I. In Group II, 8 mg of dexamethasone was added to the same dose and volume of levobupivacaine. Blockade was applied through the infraclavicular technique, under the guidance of peripheral nerve stimulator and with USG. Surgery start time after the start of the procedure, and sedation and analgesia levels were evaluated by use of Visual Analog Scale and Verbal Rating Scale (VAS, VRS) and recorded. Hemodynamical parameteres were measured and recorded on 5th, 10th, 15th, 30th, 45th, 60th, 90th and 120th minutes before and after the blockade. Development of nausea, vomiting and respiratory depression were monitored on the patients during the operation and also in the postoperative recovery room. Patients having nausea and vomiting were planned to be given 4 mg of Ondansetron IV (intravenous). Pain start times of the patients were asked and the answers were recorded when they were visited on the postoperative second day. They were advised to take oral tramadol HCl when pain develops. Chi-square test statistics were used for making comparisons between the categorical measurement results of the two groups. For comparing the quantitative measurements between the two groups, independent group T test (Student T test) was applied when the hypotheses were confirmed, and Mann Whitney U test was applied in other cases. On the other hand, Repeated Measurements Analysis was used for the evaluation of the changes in time. p values lower than 0.05 were accepted to be statistically significant.Findings: Demographical data of the two groups were determined to be similar and a significant difference was not found between them. Surgery start time was measured to be 38 ± 4.1 minutes for Group I and 28.75 ± 3.19 minutes for Group II, and the difference between the groups were calculated to be significant (p 0.05). Postoperative pain start times were determined to be 18 ± 3.58 hours for Group I and 31 ± 1.55 hours for Group II, and the difference was calculated to be statistically significant. As another finding about the additional analgesic administration start times, while all patients in Group I needed additional analgesic administration in the first 24 hours, any need of additional analgesics did not occur in the first 30 hours for Group II, and the difference between the groups were significant (p < 0.01). Any side affect was not observed on any of the cases in terms of nausea, vomiting, itching, respiratory depression or horner syndrome.Conclusion: As a result of the study, it is concluded that shorter surgery start times and longer postoperative analgesia can be provided by the addition of 8 mg of dexamethasone to 0.5% of levobupivacaine in infraclavicular brachial plexus blockade.