Örgütsel stres ve örgütsel tükenmişlik: Muhasebe mesleği örneği
Organizational stress and organizational burnout: A study on the case of the accounting profession
  1. Tez No: 684865
  2. Yazar: SONGÜL BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE GÖZDE İYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Sosyoloji, İşletme, Finance, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Örgütsel Stres, Örgütsel Stres Yönetimi, Tükenmişlik, Örgütsel Tükenmişlik, Muhasebe Mesleği Örneği, Stress, Organizational Stress, Organizational Stress Management, Burnout, Organizational Burnout, Accounting Profession Case
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüz modern toplumlarında stres ve tükenmişlik en fazla karşılaşılan herkesin deneyimlediği kavramlar olarak hayatımızda yer almaktadır. Özelliklede çalışan insanların günün büyük bir zamanının çalışma ortamlarında geçirmesi sebebiyle stresin ve tükenmişliğin örgütsel boyutu daha fazla gündeme gelmektedir. Ancak örgütlerin hareketleri ve işleyişleri değişkenlik gösterir; bu sebeple çalışan insanların deneyimledikleri stres kaynakları da çeşitlilik göstermektedir. Bu çalışmada; muhasebe mesleği içinde yer alan kişilerin örgütsel stres kaynakları , örgütsel tükenmişlikleri ele alınmıştır. Bu amaçla öncelikle stres kavramı, strese yönelik yaklaşımlar, stres yönetimine ilişkin kavramsal çerçeve, tükenmişlik kavramı, tükenmişlik boyutları, tükenmişlik belirtileri, örgütsel tükenmişlikle ilgili araştırmalar ile bu kaynakların muhasebe mesleği üzerine etkisini, çalışanların demografik özellikleri ile stres kaynakları arasındaki ilişkiyi, stresle ve tükenmişlikle başa çıkma yöntemlerini belirlemek amacıyla, çeşitli sektörlerin muhasebe mesleğinde çalışanlara anket uygulanmış ve bulgular ışığında öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's modern societies, stress and burnout are the concepts most experienced by everyone in our lives. The organizational dimension of stress and burnout is more on the agenda, especially because working people spend a large amount of time in their work environment. However, the movements and functioning of organizations vary; For this reason, the sources of stress experienced by working people also vary. In this study; The organizational stress sources and organizational burnout of individuals in the accounting profession have been discussed. For this purpose, the concept of stress, approaches to stress, the conceptual framework of stress management, the concept of burnout, burnout dimensions, burnout symptoms, research on organizational burnout and these resources are discussed on the accounting profession. In order to determine the effect, the relationship between the demographic characteristics of the employees and the sources of stress, the methods of coping with stress and burnout, a questionnaire was applied to the accounting profession of various sectors and recommendations were made in the light of the findings.