Diffüz büyük b-hücreli lenfomalarda klinik ve demografik özelliklerin mevsimlere göre araştırılması
Investigation of clinical and demographic characteristics of diffuse large b-cell lymphomas by seasons
  1. Tez No: 684884
  2. Yazar: ADEM PUSTİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. OSMAN YOKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diffüz büyük b hücreli lenfoma, IPI, NCCN-IPI, mevsimler, prognoz, tedavi yanıtı, Diffuse large b-cell lymphoma, IPI, NCCN-IPI, seasons, prognosis, treatment response
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Diffüz büyük B hücreli lenfoma (DBBHL) hastalığında tanı alınan mevsimin hastalığın evresini, prognozunu ve tedavi yanıtını önceden tahmin etmede kullanılabilirliğini tesbit etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İstanbul Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (SUAM) Hematoloji Kliniği'nde Ocak 2015-Temmuz 2020 arasında tanı alıp takip edilen 18 yaş üstü DBBHL hastaları dahil edildi. Hastaların tanı aldıkları mevsimler saptandı. Hastaların tanı aldıkları mevsim ile yaş, cinsiyet gibi demografik faktörler; serum laktat dehidrogenaz (LDH) düzeyi, Doğu Kooperatif Onkoloji Grubu- Performans Durumu (ECOG-PS), Ann Arbor evresi, ekstranodal tutulum sayısı gibi prognostik faktörler; Ulusal Kapsamlı Kanser Ağı-Uluslararası Prognostik İndeks (NCCN-IPI) ve IPI gibi prognoz skorlamaları ve tedavi yanıtı arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular: Yapılan istatistiksel analizde çalışmaya dahil edilen toplam 103 hastanın 27'si ilkbahar mevsiminde, 24'ü yaz mevsiminde, 20'si sonbahar mevsiminde ve 32'si kış mevsiminde tanı aldıkları saptandı. Prognoz skorlamaları olan IPI ve NCCN-IPI skoru ile DBBHL hastalığının tanı aldığı mevsim arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (sırasıyla p=0,02 ve p=0,03). Tanı alınan mevsim ile tedavi yanıtı arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p=0,03). Buna göre kış mevsiminde tanı alan hastaların NCCN-IPI ve IPI skoru yaz, ilkbahar ve sonbahar mevsiminde tanı alan hastaların NCCN-IPI ve IPI skoruna göre daha yüksek saptandı. Yine kış ve sonbahar mevsiminde tanı alan hastaların tedavi yanıtı yaz ve ilkbahar mevsiminde tanı alan hastaların tedavi yanıtından daha kötü olduğu saptandı. Tanı alınan mevsim ile serum LDH düzeyi, Ann Arbor evresi, ECOG-PS, ekstranodal tutulum sayısı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: DBBHL hastalığında hastaların tanı aldıkları mevsimin tedavi yanıtı, IPI ve NCCN-IPI skoru üzerine anlamlı bir etkisi mevcuttur. Bu çalışmanın tanı alınan mevsim ile DBBHL ilişkisinin sonuçlarının alanında ilk olması nedeniyle bilime önemli katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine the usability of the season diagnosed in diffuse large B-cell lymphoma (DLBCL) disease in predicting the stage of the disease, prognosis and treatment response. Materials and Methods: In this study, over 18 years old who were followed-by with the diagnosis of DLBCL at the University of Health Sciences (SBU) Department of Hematology of the Istanbul Health Practice and Research Center (SUAM), between January 2015 and July 2020 were included. The seasons in which the patients diagnosed were determined. The relationship between the season in which the patients were diagnosed and demographic factors such as age, gender and prognostic faktors such as serum lactate dehydrogenase (LDH) level, Eastern Cooperative Oncology Group Performance Status (ECOG-PS), Ann Arbor stage, number of extranodal involvement and prognosis scoring such as the National Comprehensive Cancer Network-International Prognostic Index (NCCN-IPI), IPI and treatment response. Results: In the statistical analysis, it was determined that 27 of the 103 patients included in the study were diagnosed in spring, 24 in summer, 20 in autumn, and 32 in winter. A significant correlation was found between the prognosis scores of IPI and NCCN-IPI and the season in which DLBCL was diagnosed (p=0.02 and p=0.03, respectively). A significant correlation was found between the season diagnosed and the treatment response (p=0.03). Accordingly, the NCCN-IPI and IPI scores of the patients diagnosed in the winter season were found to be higher than the NCCN-IPI and IPI scores of the patients diagnosed in the summer, spring and autumn seasons. Again, it was determined that the treatment response of the patients diagnosed in the winter and autumn seasons was worse than the treatment response of the patients diagnosed in the summer and spring seasons. No statistically significant correlation was found between the season of diagnosis and serum LDH level, Ann Arbor stage, ECOG-PS, and the number of extranodal involvement. Conclusion: The season in which patients with DLBCL are diagnosed has a significant impact on treatment response, IPI and NCCN-IPI scores. We think that this study will make an important contribution to science since it is the first in the field of the results of the relationship between the season diagnosed and DLBCL.