Restoration project of Abacıoğlu Hanı in Kemeraltı - İzmir
Abacıoğlu Hanı restorasyon projesi. Kemeraltı - İzmir
- Tez No: 68490
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE MODRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ticari Yapılar, Han, İzmir-Kemeraltı, Geç-Osmanlı şehir Hanı, Restorasyon, Commercial building, Han, İzmir- Kemeralti, Late-Ottoman City han, Restoration in
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışmanın konusu İzmir'in tarihi kent merkezi Kemeraltı'nda yer alan Abacıoğlu Hanı'dır. Amacı yapının gelecek nesillere bir kültür varlığı olarak ulaştırılabilmesi için, detaylı belgelenmesi ve özgün durumunun araştırılması sonrasında, sağlıklılaştırılmasını sağlayacak bir projenin hazırlanmasıdır. Çalışma yapının yazdı ve çizili belgelerini, mevcut durumuna ilişkin analizleri, genel değerlendirmesini ve bunların ardından İzmir, Kemeraltı, hanlar, İzmir'deki hanlar hakkında genel bilgileri ve bunların Abacıoğlu Hanı ile karşılaştırılmasını içermektedir. Bu verilerin ışığında yapının geçmiş durumunu belirtir bir restitüsyon önerisi ve son aşamada, binanın potensiyelleri ve çevresel veriler gözönüne alınarak restorasyon projesi hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is Abacıoğlu Ham, located in the historic city center Kemeralti, in İzmir. It aims to prepare a restoration project for the building, after documenting its present situation and searching for its past state; so that it can be transferred to the next generations as a cultural value. The study contains written and drawn documents of building, analysis related to its present condition, evaluation of building itself which are followed by general information about İzmir, Kemeralti, hans, hans in İzmir and their comparison with Abacıoğlu Ham. With the data gathered from these, a proposal for restitution is illustrated. Then, as a last stage, a restoration project is prepared with respect to environmental factors and potential of building itself.