The use of natural lighting throughout the history: A consideration within the context of environmental, technological, scientific and social developments
Tarih boyunca doğal aydınlatma kullanımı: Çevresel, teknolojik, bilimsel ve sosyal gelişmeler bağlamında bir değerlendirme
  1. Tez No: 684917
  2. Yazar: İPEK ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSER ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mimaride Doğal Işık, Tarihsel Süreç, Eşikler, Çevresel Faktörler, Sosyal ve Kültürel Faktörler, Bilimsel ve Teknolojik Gelişmeler, Natural Light in Architecture, Historical Process, Thresholds, Environmental Factors, Social and Cultural Factors, Scientific and Technological Developments
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Doğal ışık mimaride önemli bir rol oynar. Doğal ışık sayesinde insan ve yapı arasındaki etkileşimi güçlendirmek mümkündür. Tarih boyunca birçok medeniyet, doğal ışığın sağladığı potansiyelden yararlanmıştır. Zaman içinde ışığın iç mekandaki kullanımı ile ilgili birçok tasarım kararı geliştirilmiştir. Tasarım kararlarının oluşmasında birçok etkenden söz etmek mümkündür. Çalışmada, tarihsel süreklilik içerisinde ışığın kullanım ilkelerini belirleyen göstergeler üç temel faktör altında toplanmıştır. Bu faktörler çevresel faktörler, mühendislik ve bilimsel alanlardaki gelişmeler, sosyal ve kültürel faktörler olarak sınıflandırılmıştır. Sınıflandırılan bu faktörler bağlamında tarihsel süreçte binalara ışık alma yöntemlerinin nasıl olduğu irdelenmeye çalışılmıştır. Ana amaç ışığın iç mekana tarih boyunca nasıl alındığının irdelenmesidir. İrdelemeyi yapabilmek ve çalışmanın değerlendirilmesini kolaylaştırmak adına önemli gelişmeler araştırılmıştır. Bu şekilde eşikler oluşturulmuştur. Belirlenen bu eşiklerde anıtsal karakterli yapılar belirlenen farktörlere ve kriterlere bağlı olarak değerlendirilmiştir. Bu araştırmanın gelecek dönemlerdeki doğal aydınlatma tasarımına baz oluşturması hedeflenmiştir. Geleceği anlamak için mevcut koşulların değerlendirilmesi yapılmıştır. Günümüz iç mekanlarında doğal aydınlatmanın şekillenmesinde etkili olan teknoloji, çevre bilinci, enerji etkin tasarım gibi konular ayrıca ele alınmıştır. Tarihin ve günümüzün detaylı incelenmesi ile yapılan çıkarımlar özet niteliğindeki tablolar ile okuyucuya sunulmuştur. Bu çalışma doğal aydınlatma tasarımı ile ilgili geçmişten öğrendiğimiz bakış açılarını geleceğe ışık tutacak biçimde ortaya çıkarmayı görev edinmiştir.
Özet (Çeviri)
Natural light plays a crucial role in architecture. Through natural light, it is possible to strengthen the interaction between occupants and the building. Throughout history, many civilizations have benefited from the potential provided by natural light. Over time, many design decisions have been developed regarding the use of light indoors. It is possible to mention many factors in the formation of these design decisions. In this study, the indicators that determine the principles of use of light in the historical process are gathered under three fundamental factors. These are environmental factors, engineering and scientific developments, social and cultural factors. In the context of these factors, it has been tried to examine how the methods of admitting daylight into buildings in the historical process. The primary purpose is to examine how daylight was taken into the interior throughout history. Significant developments have been investigated in order to do this review and facilitate the evaluation of the study. In this way, thresholds were determined. Monumental structures on these thresholds were evaluated depending on the determining factors and criteria. It is aimed that this research will provide a basis for natural lighting design in the future. In order to understand the future, the current conditions have been evaluated. Technology, environmental awareness, energy-efficient design, which are influential in shaping natural lighting in today's interiors, have also been discussed.Inferences made by examining history and today are presented to the audience with summary tables. This study has undertaken to reveal the perspectives we have learned from the past about natural lighting design that will guide the future.