The factors affecting gamification consumer's intention in consumer behavior: An empirical study
Tüketici davranışında oyun araçlarının tüketicilerinin davranışlarını etkileyen faktörler gözleme dayalı çalışma
  1. Tez No: 684928
  2. Yazar: HANA ALI ALDRIWI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE İRFANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Oyunlaştırma Araçları, Algılanan Kullanılabilirlik, Deneyim, Sosyal Etki, Tutum, Kullanım Niyeti ve Oyunlaştırma Araçlarını Satın Alma, Gamification Tools, Perceived Usability, Experience, Social Influence, Attitude, Intention of Usage and Purchasing Gamification Tools
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu günlerde, oyunlaştırma araç ve servislerini kullanmak, eğitim, sağlık sistemi, pazarlama ve benzeri alanlar gibi pek çok alanda gerçekleşmesi yakın bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir. Tüketicilerin ihtiyacını karşılamak için ve oyunlaştırma konseptinin artan kullanımı ve pazar gereksinimi nedeniyle birçok şirket ürünlerini aynı konsept ile tasarlama eğilimindedir. Ancak, bu şirketler tüketicilerinin dikkatini, bu ürünlerin kullanılması konusundaki tavsiyelerini nasıl sürdürebilir? Bazı faktörlerin Türk tüketicilerin oyunlaştırma araçlarına yönelik niyetleri üzerindeki etkisi nedeniyle, bu araştırma tüketicilerin tüketici davranışındaki niyetini etkileyen faktörleri değerlendiren kapsayıcı bir model sunmaktadır. Önerilen model dahilinde oyunlaştırma araçlarına veya hizmetlerine yönelik tutum aracılığı ile oyunlaştırma aracını kullanma veya tavsiye etme bağımlı değişkeninin yanında üç bağımsız değişken vardır: Algılanan Kullanılabilirlik, Deneyim, Sosyal Etki. Bu deneysel araştırmada nicel araştırma teknikleri ve 5li Likert Tipi Online Anket uygulanmış ve yanıtlanmış 272 adet veri, özellikle İstanbul'daki Türk vatandaşlardan toplanmıştır. Farklı değişkenler arasındaki ilişkiyi belirtmek için araştırma Açımlayıcı faktör analizi (EFA), Doğrulayıcı faktör analizi (CFA) ve son olarak arabuluculuk, Hayes'in Süreç modelleme tekniği ile analiz edilmiştir. Bu araştırmanın hipotezlerinin çoğu kabul edilmiş ve oyunlaştırma araçlarının kullanım ve satın alma niyetinde konusundaki davranışlarında çok yüksek ve anlamlı bir etkiye sahip olmuştur. Ayrıca arabulucu tutumu ile bağımlı değişken arasında oyunlaştırma araçlarının kullanım ve satın alma niyeti arasında önemli bir etki vardır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, using the gamification tools or services considered as an upcoming approach in most fields such as educations, health care system, marketing and others. Due to the increased usage of the gamification concept to meet the consumers and the market requirement many companies tend to design their products and services with the same concept. However, how could those companies maintain their consumers' attention, continuation, and recommendation of usage of those products? The influence of certain factors on the Turkish consumers' intention towards the gamification tools, this research submits an inclusive model which evaluates factors influencing consumers' intention in consumer behaviour. Within the suggested model three independent variables Perceived Usability, Experience, Social Influence, besides one dependent variable Intention of using or recommend the gamification tool, with the mediation of Attitude towards the gamification tools or services. Quantitative research techniques were applied in this empirical study, a five-point Likert type online questionnaire was applied and collected 272 responded data were collected from Turkish people specifically from Istanbul city. In order to signify the relationship between the different variables, the research model was analysed with Exploratory factor analysis (EFA), Confirmatory factor analysis (CFA) and finally the mediation has been analysis by Hayes' Process modelling technique. All the hypotheses of this study were accepted and had a very high and significant impact on the intention of usage and purchasing of the gamification tools with the mediation effect of their attitude. Beside the significant impact between the mediator attitude and the dependent variable the intention of usage and purchasing of the gamification tools.