Kariyer ve yetenek yönetiminin kamu kurumları ve özel sektör bağlamında araştırılması: Gaziantep örneği
Researching career and talent management in context of public institutions and the private sector: The case of Gaziantep
- Tez No: 684957
- Danışmanlar: PROF. DR. H. MUSTAFA PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek, Yetenek Yönetimi, Kariyer, Kariyer Yönetimi, Talent, Talent Management, Career, Career Management
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Yetenekli olan bireylerin sürekli değişim ve gelişim isteklerini karşılamak, işletmeye olan bağlılıklarını ve motivasyonlarını uzun yıllar üst düzeyde tutmak iyi bir yönetim sistemine sahip olmayı gerekli kılmaktadır. Diğer tüm alanlarda olduğu gibi sağlık sektörü de birçok çalışanı ve departmanı kapsayan büyük bir işkoludur ve bu sektöründe çalışanlarının bilgi, beceri ve yeteneklerinden daha fazla faydalanarak varlıklarını devam ettirebilmeleri için yetenek ve kariyer yönetimi uygulamalarından faydalanmaları gerekmektedir. Bu tez çalışmasında Gaziantep ilinde bulunan kamu hastaneleri ile özel hastaneler arasında yetenek yönetimi ve kariyer yönetimi açısından bir fark olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca kamu hastaneleri ile özel hastane çalışanlarının cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, aylık gelir düzeyi ve toplam iş deneyimi gibi değişkenler açısından yetenek yönetimi ve kariyer yönetimi algılamalarında farklılaşma olup olmadığı da araştırmanın amaçlarındandır. Bu amaçlar doğrultusunda 500 çalışana 51 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Anket çalışmasının tamamlanması ile verilerin analizi için (Independent Samples t Test) Bağımsız gruplar T-Testi ve One Way Anova (Tek Yönlü Varyans Analizi) analizi uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda, kamu ve özel hastane çalışanlarının yetenek yönetimi algılamalarında ve kariyer yönetimi algılamalarında anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Özel hastanelerde çalışan kişilerin yetenek yönetimi ve kariyer yönetimi algılarının kamu hastanelerinde çalışanlardan daha olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kamu hastane çalışanları ile özel hastane çalışanlarının cinsiyet ve medeni durum değişkeni açısından yetenek ve kariyer yönetimi algılamalarında farklılaşma olmadığı tespit edilmiştir. Kamu hastane çalışanları ile özel hastane çalışanlarının aylık gelir düzeyi açısından kariyer yönetimi algılamalarında farklılaşma olduğu, eğitim düzeyi ve toplam iş deneyimi açısından ise yetenek ve kariyer yönetimi algılamalarında farklılaşma olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is necessary to have a good management system to meet the demands of continuous change and development of talented individuals, to keep their commitment and motivation to the business at a high level for many years. As in all other fields, the health sector is a large business line that includes many employees and departments, and in this sector, employees need to benefit from talent and career management practices in order to continue their existence by making more use of their knowledge, skills and abilities. In this thesis, it was investigated whether there is a difference between public and private hospitals in Gaziantep in terms of talent management and career management. In addition, it is one of the aims of the research whether there is a difference in the perceptions of talent management and career management in terms of variables such as gender, marital status, education level, monthly income level and total work experience of public and private hospital employees. For these purposes, a questionnaire consisting of 51 questions was applied to 500 employees. After the completion of the survey, Independent Samples t-Test and One-Way Anova (One Way Analysis of Variance) analysis were applied to analyze the data. As a result of the analysis, it was seen that there is a significant difference in the perceptions of talent management and career management of public and private hospital employees. It has been concluded that the perceptions of talent management and career management of people working in private hospitals are more positive than those working in public hospitals. In addition, it has been determined that there is no difference in the perceptions of talent and career management in terms of gender and marital status variable between public and private hospital employees. It has been determined that there is a difference in career management perceptions of public hospital employees and private hospital employees in terms of monthly income level, while there is a differentiation in perceptions of talent and career management in terms of education level and total work experience.