Takvîm-i Meskûkât-ı Selçûkiyye adlı eserin sadeleştirilmesi ve notlandırılmasi
Simplification and grading of Takvim-i Meskûkât-i Selçükiyye
- Tez No: 685003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR BEDİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Meskûkât, Anadolu Selçuklu Devleti, Selçuklu sikkeleri, nümizmatik, Meskûkât, Anatolian Seljuk State, Seljuk coins, numismatic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
Bu çalışmanın amacı, Anadolu Selçuklu Devleti'nin sikkelerin ele alan Takvîm-i Meskûkât-ı Selçûkiyye adlı eserin sadeleştirilmesiyle, elde edilen bilgiler ışığında Anadolu Selçuklu sikkelerin değerledirilmesinin yapılmasıdır. Çalışma giriş ve bir bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde genel olarak sikkenin tarihçesinden, meskukatın öneminden ve ilk Türk nümizmatlardan olan ve Takvîm-i Meskûkât-ı Selçûkiyye adlı eserin yazarı olan İsmail Galib'in hayatından bahsedilmiştir. Birinci bölümde söz konusu olan eserin sadeleştirmesi yapılıp, notlandırılmıştır. Sonuç bölümünde ise sadeleştirmeden yola çıkarak genel bir değerlendirme yapılıp, yorumlanmıştır. Bu çalışmalar neticesinde sadeleştirilmesi yapılan eser ışığında sikkelerin yapısı, özellikleri, yansıttıkları bilgiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the Anatolian Seljuk coins in the light of the information obtained by simplifying the work called Takvîm-i Meskûkât-ı Selçûkiyye, which deals with the coins of the Anatolian Seljuk State. The study consists of an introduction and a chapter. In the introduction part, the history of the coin, the importance of meskukat and the life of İsmail Galib, one of the first Turkish numismatists and the author of the book named Takvîm-i Meskûkât-ı Selçûkiyye, are mentioned. In the first part, the work in question has been simplified and graded. In the conclusion part, a general evaluation has been made and interpreted based on the simplification. As a result of these studies, in the light of the simplified work, the structure of the coins, their properties and the information they reflect were determined.