Sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgileri ile öğretmen öz yeterlik inançlarının incelenmesi
An investigation of classroom teachers' technological pedagogical content knowledge and teacher self-efficacy beliefs
- Tez No: 685010
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLENAZ SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi, Öğretmen Öz Yeterlik İnancı, Sınıf Öğretmenleri, Technological Pedagogical Content Knowledge, Teacher Self-Efficacy Belief, Classroom Teachers
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı; sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgileri ile öğretmen öz yeterlik inançlarını incelemektedir. Araştırma genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın evreni 2020- 2021 Manisa İl Millî Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 432 resmî kurumda görev yapan 3656 sınıf öğretmeninden oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenmiş olup, 150 ilkokulda görev yapan 1127 sınıf öğretmeninden oluşturmaktadır. Araştırmada veriler online olarak, üç bölümden oluşan veri toplama araçları kullanılarak toplanmıştır. Veri toplama aracının birinci bölümünde araştırmanın amaçları doğrultusunda hazırlanan ve geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”, ikinci bölümde Kaya ve Dağ (2013) tarafından geliştirilen“Sınıf Öğretmenlerine Yönelik Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi Ölçeği”, üçüncü bölümde ise Çolak ve diğerleri (2017) tarafından geliştirilen“Öğretmen Öz Yeterlik İnancı Ölçeği”bulunmaktadır. Verilerin analizi için SPSS 26.0 programının kullanıldığı çalışmada, öğretmenlerin teknolojik pedagojik alan bilgileri ile öğretmen öz yeterlik inançları arasındaki ilişkiyi bulmak için Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Çalışmada sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgileri ile öğretmen öz yeterlik inançlarının demografik özelliklere farklılık gösterip göstermediğini bulmak için Levene's Testi, Bağımsız Gruplar için t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgileri ve öğretmen öz yeterlik inançlarının yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgileri; yaş, bilgisayar teknolojileri kullanım süresi ve mobil teknolojileri kullanım süresi değişkenlerine göre istatistiksel anlamlı farklılıklar gösterirken; cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, mezun olunan program ve görev yeri değişkenleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin öğretmen öz yeterlik inançları; mesleki kıdem, eğitim düzeyi, bilgisayar teknolojilerini kullanım süresi ve mobil teknolojileri kullanım süresi değişkenleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermiş; cinsiyet, yaş, mezun olunan program ve görev yeri değişkenleri açısından ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Son olarak yapılan Pearson Korelasyon Analizi ile sınıf öğretmenlerin teknolojik pedagojik alan bilgileri ile öğretmen öz yeterlik inançları arasında yüksek düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research; examines classroom teachers' technological pedagogical content knowledge and teacher self-efficacy beliefs. The research was carried out using the correlational survey model, one of the general survey models. The universe of the research consists of 3656 classroom teachers working in 432 official institutions affiliated to the 2020 - 2021 Manisa Provincial Directorate of National Education. The sample of the study was determined by the stratified sampling method and consisted of 1127 classroom teachers working in 150 primary schools. In the research, data were collected online using data collection tools consisting of three parts. In the first part of the data collection tool,“Personal Information Form”prepared and developed for the purposes of the research,“Technological Pedagogical Content Knowledge Scale for Classroom Teachers”developed by Kaya and Dağ (2013) in the second part, and“Technological Pedagogical Content Knowledge Scale”developed by Çolak et al. (2017) in the third part. Teacher Self-Efficacy Belief Scale". In the study, in which SPSS 26.0 program was used for data analysis, Pearson Correlation analysis was performed to find the relationship between teachers' technological pedagogical content knowledge and teacher self-efficacy beliefs. In the study, Levene's Test, Independent Groups t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Kruskal Wallis-H test were used to find out whether classroom teachers' technological pedagogical content knowledge and teacher self-efficacy beliefs differed by demographic characteristics. As a result of the research, it was seen that classroom teachers' technological pedagogical content knowledge and teacher self-efficacy beliefs were at a high level. Technological pedagogical content knowledge of classroom teachers; While there are statistically significant differences according to age, duration of use of computer technologies and duration of use of mobile technologies; It was concluded that there was no statistically significant difference in terms of gender, professional seniority, education level, graduated program and place of work. In addition, teacher self-efficacy beliefs of classroom teachers; There was a statistically significant difference in terms of professional seniority, education level, duration of use of computer technologies and duration of use of mobile technologies; there was no statistically significant difference in terms of gender, age, graduated program and place of work. Finally, with the Pearson Correlation Analysis, it was concluded that there is a high level of positive and significant relationship between classroom teachers' technological pedagogical content knowledge and teacher self-efficacy beliefs.