Yoğun bakımdaki COVID-19 tanısı ile yatan hasta semptomları, bakım bağımlılığı ve hemşirelik tanılarının incelenmesi
Investigation of COVID-19 diagnosis and inpatient symptoms, care addiction and nursing diagnoses in intensive care
- Tez No: 685079
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETÜL TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım, COVİD-19, Bakım Bağımlılığı, Hemşirelik Tanıları, Intensive Care, COVID-19, Care Dependence, Nursing Diagnoses
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
COVİD-19 tanısı konmuş yoğun bakım hastalarının semptomlarını, bakım bağımlılığını ve hemşirelik tanılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini COVİD-19 (Koroner) Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatmakta olan COVİD-19 hastaları oluşturdu. Araştırma COVİD-19 tanısı alan, bilinci açık ve araştırmaya katılmayı kabul eden 54 yoğun bakım hastası ile yürütüldü. Verilerin toplanmasında 'Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu', 'Bakım Bağımlılığı Ölçeği' ve 'Hemşirelik Tanıları' formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22.0 paket programı kullanılmış; veriler yüzdelik, frekans, Man Whitney U, Kruskall Wallis ve Spearman korelasyon analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan hastaların; yaş ortalamalarının ise 66,62±12,96, %68,5' inin erkek, %42,6' sının ilköğretim mezunu, %61,1'inin emekli,%85,2'sinin gelir ve giderlerinin eşit, %70,4'ünün evli, olduğu belirlendi. Yoğun bakım ihtiyacı olan COVİD-19 hastalarında oksijen satürasyonu düşüklüğü, takipne ve oksijen ihtiyacında artmaya bağlı en çok görülen semptomların öksürük, nefes darlığı/ solunum güçlüğü, halsizlik, yorgunluk olduğu görüldü. Yoğun bakımda yatan hastaların çoğunda en az bir kronik hastalığın olduğu ve en çok görülen kronik hastalıkların diabetes mellitus, hipertansiyon ve akciğere bağlı sorunlar olduğu belirlendi. Hemşirelerin yoğun bakım ünitesinde yatan COVİD-19 hastaları için en çok fizyolojik ihtiyaçlara yönelik hemşirelik tanısı koyduğu belirlendi. COVİD-19 hastalarının kısmen ve en çok bağımlılık yaşadıkları aktiviteler; günlük aktiviteler, vücut hijyeni, tehlikelerden kaçınma, eğlence aktiviteleri, ibadet yapma ve inkontinans da diğer aktivitelere göre puan ortalamasının daha düşük olduğu görüldü. Hastaların bakım bağımlılığını yaş, medeni hal, eğitim düzeyi, çalışma durumu, egzersiz yapma, sağlığını algılama şekli, kronik hastalıkların varlığı, hastanın kliniğe sevk durumu, mekanik ventilasyona bağlanma ve hastanın hayatını kaybetmesi durumunun etkilediği soncuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
It has been aimed to determine the symptoms, care dependence and nursing diagnoses of intensive care patients diagnosed with COVID-19. The population of the study consisted of COVID-19 patients hospitalized in the COVID-19 (Coronary) Intensive Care Unit. The study has been conducted with 54 intensive care patients with COVID-19 who were conscious and accepted the study. The data have been collected via“Patient Descriptive Information Form”,“Care Dependence Scale”and“Nursing Diagnosis”forms. The data have been evaluated by SPSS 22.0 package program; data have been analyzed using percentage, frequency, Man Whitney U, Kruskall Wallis and Spearman correlation analysis. It has been determined that patients participating in the study; 68.5% of them are male, 42.6% of them are primary school graduates, 61.1% of them are retired, 85.2% of them have equal income and expenses, 70.4% of them are married and their average age is 66.62±12.96. The most common symptoms in COVID-19 patients in need of intensive care were cough, shortness of breath/difficulty breathing, weakness, fatigue, low oxygen saturation, tachypnea, and increased oxygen demand. It has been determined that most of the patients hospitalized in the intensive care unit had at least one chronic disease and the most common chronic diseases were diabetes mellitus, hypertension and chronic lung patients. It has been determined that most of the nurses made nursing diagnoses based on physiological needs for COVID-19 patients hospitalized in the intensive care unit. The activities that COVID-19 patients in need of intensive care are partially dependent on and most addicted to; daily activities, body cleanliness, avoidance of dangers, recreational activities, worship and continence were found to be lower than other activities. It has been concluded that age, marital status, education status, working status, exercise status, perception of health, presence of chronic diseases, referral status of the patient to the clinic, being dependent to mechanical ventilation, and death of the patient affected the care dependency of the patients.