Diyabetik ayak infeksiyonu olan hastalarda klinik ve mikrobiyolojik değerlendirme
Clinical and microbiological evalution in diabetic foot infections
- Tez No: 811424
- Danışmanlar: PROF. DR. NEŞE DEMİRTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Diabetic foot infection, amputation, Wagner classification, sedimentation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Diyabetik ayak ülserleri ve takiben gelisen infeksiyonlar, DM‟lu hastalardaki en önemli komplikasyonlardan biridir. Bu infeksiyonlar, travmatik olmayan ayak ampütasyonlarının en sık sebebidir. Bu çalısmada, Afyon Kocatepe Üniversitesi Infeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'na DAI tanısı ile basvuran hastaların demografik özelliklerinin belirlenmesi; etken mikroorganizmaların dağılımının saptanması ve ampirik antibiyuotik tedavisinin uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmıstır. Yöntem: Çalısmanın prospektif olarak Mart 2015 ve Eylül 2016 tarihleri arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi Infeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji kliniğinde gerçeklestirilmesi planlandı. Çalısmaya bu tarihler arasında Infeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğine basvuran ayak lezyonu ≥ PEDIS 3 ve ≥ WAGNER 2 olan DAĠ hastalar dahil edildi. Hastaların demografik verileri, diyabetin tipi, PEDIS ve Wagner sınıflamasına göre diyabetik ayak evrelemesi, aldıkları tedaviler, laboratuvar parametreleri, kültür sonuçları ve tedavi sonuçları hazırlanan formlara kayıt edildi. Tüm hastalardan derin doku kültürü alınarak mikrobiyolojik örnekleme yapıldı.Hastaların aldıkları tedaviler ve prognozları değerlendirildi. Bulgular: Çalısmaya 68 hasta dahil edildi. Bu hastalarda saptanan 80 DAI atağı değerlendirildi. Hastaların 45‟i (%66.2) erkek, 23‟ü (%33.8) kadındı. Hastaların yas ortalaması 61.59±11.93 yıl idi. Olgular PEDIS sınıflamasına göre değerlendirildiğinde 74 (%92.5) hasta grade 3, 6 (%7.5) hasta grade 4 olarak sınıflandırıldı. Wagner sınıflamasına göre 13 (%16.2) hasta Wagner 2 , 24 (%30) hasta Wagner 3 , 38 hasta (%47.5) Wagner 4 ve 5 hasta (%6.3) Wagner 5 olarak sınıflandırıldı. Çalısmaya alınan 80 ataktan alınan örneklerde 30 (% 53,6) GRAM- (-) bakteri, 24 (%42,9) GRAM-(+) bakteri, 2 (%3.5) Candida spp olmak üzere toplam 56 (%70) bakteri izole edildi. En sık üreyen bakteriler ; S.aureus (n=16,%28.6), Proteus spp (n=9,%16), E.coli (n=6, %10) idi. Atakların 73‟ünde (%91.25) antibiyotik tedavisine ek olarak cerrahi tedavi uygulandı ve ampütasyon oranı %33.75 olarak tespit edildi. Baslangıç ampirik antibiyotik tedavisinde değisiklik yapılmayan hastalardaki iyilesme oranı, tedavi değisikliği yapılanlardan yüksek bulundu (p=0.02). Sonuç:Çalısmamızda değerlendirilen DAI ataklarının %70‟inde etken mikroorganizma izole edilmis olup etkenlerin çoğu GRAM negatif bakteriler olarak saptanmıstır. Olası etkene uygun antimikrobiyal tedavi, hastaların iyileĢme olasılığını arttırmaktadır. Bu nedenle bölgelere göre etken spektrumlarının belirlenmesi, buna göre uygun antibiyoterapi seçimi prognozun daha iyi olmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Diabetic foot infections are one of the most important complications of diabetes mellitus. These infections are the most common cause of foot amputations. In this study we aimed determination of demographic data; detection of causative microorganism and evalution of the appropriateness of empirical antimicrobial therapy in patients with diabetic foot infections who were addmitted Afyon Kocatepe University Medicine Faculty Department of Infectious Disease and Clinical Microbiology with Diabetic foot infection. Methods:This prospective study was planned in our clinic between March 2015 and September 2016.The inclusion criterias were the patients with DFI (Diabetic foot infections) classified with ≥ PEDIS 3 ve ≥ WAGNER 2. All patients' demografic datas, diabetes type, diabetic foot staging according to PEDIS and Wagner classification, treatment modalities , laboratory parameters, cultures and treatment results were recorded. All patients' deep tissue cultures were taken and microbiological sampling was made. Results: Eighty diabetic foot infection attacks detected in 68 patients were included in this study. Forty five patient was(%66.2) male and 23 patient was (%33.8) female.The mean age was 61.59±11.93(30-86 ) year. When patients were classified according to PEDIS 74 (%92.5) were grade 3, 6(%7.5) were grade 4. According to Wagner classification 13 patients(%16.2) were Wagner 2, 24(%30) patients were Wagner 3, 38 patients were (%47.5) were Wagner 4 and 5 patients were(%6.3) Wagner 5. In 80 diabetic foot infection attacks 56 bacteria ; 30(53.6%) GRAM(-) bacteria , 24 (42.9%) GRAM (+) bacteria, 2(3.5% ) Candida albicans were isolated. The most common bacteria were S. Aureus(n=16, 28.5%), Proteus spp(n=9, 16%), E. Coli(n=6, 10%). Surgical treatment was applied in addition to antibiotic treatment in 73(91.25%) of the diabetic foot infection attacks 63 and amputation rate was found 33.75%. The healing was higher in the patients whom emphrical treatment was not changed (p=0.02). Conclusion:In this study, the causative mikroorganism was isolated 70% of the evaluated DFI attacks. Most of the isolates were GRAM (-) bacteria. Appropriate empirical antimicrobial therapy increases possibility of healing. For this reason, determination causative microorganism in DFĠ according to regions is important. So empirical antimicrobial therapy would be appropriate and prognosis will also be beter.