Nanolipozomlar içinde enkapsüle edilen incir lateksi ve fisin enziminin HT-29 insan kolon kanser hücre hattında incelenmesi
Investigation of fig latex and ficin enzyme encapsulated in nanoliposomes on HT-29 human colon cancer cell line
- Tez No: 685094
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY BOYACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enkapsülasyon, Fisin, İncir Lateksi, Lipozom, Sitotoksisite, Encapsulation, Ficin, Fig Latex, Liposome, Cytotoxicity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, nanolipozomlar içerisinde enkapsüle edilen incir lateksi ve fisin enziminin HT-29 insan kolon kanser hücre hattı üzerindeki antiproliferatif etkilerini incelemektir. Materyal ve Yöntem: Araştırma, Sarı Lop ve Aydın Siyahı incir çeşitlerinden elde edilen lateksleri ve ticari olarak satın alınan fisin enzimi ile gerçekleştirilmiştir. İnce film hidrasyon yöntemi ile incir lateksleri ve fisin enzimi nanolipozomlar içerisinde enkapsüle edilmiş ve karakteristik özellikleri belirlenmiştir. Son olarak, hazırlanan lipozomların sitotoksik ve apoptik etkileri HT-29 insan kolon kanseri hücre hattı üzerinde incelenmiştir. Bulgular: Boyut analizleri sonucunda istenilen boyut aralıklarında ve zeta potansiyel değerlerinde nanolipozomlar elde edilememiştir. Polidispersite indeksi literatürde belirtilen değerlere uygun olarak bulunmuştur. Fisin enzimi ve incir lateksleri HT-29 hücre hattı üzerinde sitotoksik etki göstermiştir. Lipozomal fisin ve incir latekslerinde yüksek oranda azatılmış sitotoksik etki görülmüştür. Fisin enzimi ve incir latekslerinde, kontrol grubu olarak kullanılan besiyeri ile kıyaslandığında artan apoptoz seviyesi gözlemlenmiştir. Lipozomal fisin ve incir latekslerinde ise apoptoz seviyelerinde önemli değişiklikler tespit edilmemiştir. Sonuç: Lipozomal enkapsülasyonun hem fisin enzimi hem de incir latekslerinde toksik etkiyi yüksek oranda maskelediği tespit edilmiştir. Sağlık alanında yapılacak çalışmalarda incir lateksi, fisin enzimi ve lipozomal formülasyonlarının uygun adaylar olabileceği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the antiproliferative effects of fig latex and ficin enzyme encapsulated in nanoliposomes on HT-29 human colon cancer cell line. Material and Methods: The research was carried out with latex obtained from Sarı Lop and Aydın Siyahı fig cultivars and commercially purchased fisin enzyme. Fig latex and ficin enyzme were encapsulated in nanoliposomes by thin-film hydration method and their characteristics were determined. Finally, the cytotoxic and apoptic effects of the prepared liposomes were investigated on the HT-29 human colon cancer cell line. Results: As a result of the size analysis, nanoliposomes could not be obtained in the desired size ranges and zeta potential values. Polydispersity index was found in accordance with the values stated in the literature. Fisin enzyme and fig latex showed cytotoxic effect on HT-29 cell line. A highly reduced cytotoxic effect was observed in liposomal fisin and fig latex. An increased level of apoptosis was observed in fisin enzyme and fig latex compared to the medium used as the control group. Significant changes in apoptosis levels were not detected in liposomal ficin and fig latex. Conclusion: It was determined that liposomal encapsulation highly masked the toxic effect in both ficin enzyme and fig latex. It has been observed that fig latex, ficin enzyme and liposomal formulations may be suitable candidates in studies in the field of health.