Erkek basketbolculara uygulanan 8 haftalık core antrenman programının reaksiyon zamanı ve motor özellikler üzerıne etkileri
The effects of 8-week core training program applied to male basketbal players on reaction time and motor features
- Tez No: 685148
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antrenman, Basketbol, Core, Motor Özellikler, Reaksiyon, Basketball, Core, Motor features, Reaction, Training
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma erkek basketbolculara uygulanan 8 haftalık core antrenman programının reaksiyon zamanı ve motor özellikler üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmaya amatör seviyede lisanslı olarak oynayan 16-18 yaş aralığındaki 32 erkek sporcunun gönüllü katılımıyla gerçekleştirildi. Çalışmaya deney (n=16) ve kontrol (n=16) grubu olarak toplamda 32 sporcu katıldı. Antrenman programı uygulamaya başlamadan önce çalışmaya katılan tüm sporculara vücut çevre ölçümleri yapıldı, reaksiyon zamanı, esneklik, el kavrama kuvveti, sırt kuvveti, 2 ve 3 sayılık şut testleri uygulandı. Deney grubuna teknik-taktik antrenman dışında 8 hafta, haftada 2 gün ve günde yaklaşık 30-45 dakikadan oluşan core antrenman programı ek olarak uygulandı, ısınma ve soğuma bölümleri bu sürelere dâhil edilmedi. Kontrol grubuna ise sadece teknik-taktik antrenmandan oluşan rutin basketbol antrenmanı uygulandı. 8 haftalık antrenman programının sonunda deney ve kontrol grubu sporcularının son test ölçümleri gerçekleştirildi. Elde edinilen sonuçlara göre deney ve kontrol grubu arasında yalnızca 2 sayılık şut testinin 5. bölgesinde anlamlı bir farklılık tespit edildi (p0.05). Sonuç olarak basketbolculara uyguladığımız core antrenman programının yeterli olmadığı görüldü. Araştırma sonucunda herhangi bir farklılığın görülmemesinin nedeni uygulanan antrenmanın gün ve hafta sayısındaki yetersizlik olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
This study has been done with the aim of investigating the effects of 8-week core training program given to male basketball players on reaction time and motor features. The universe of the study consisted of 32, 16-18 year-old, amateur licensed male athlete, who voluntarily participated in the study. Of the 32 participants, 16 subjects (n=16) were in the study and the remaining 16 subjects (n=16) were in the control group. Prior to the beginning of the training program, all the sportsmen went through body peripheral measurement, as well as reaction time, flexibility, manual grasping force, and shoot tests of number 2 and number 3. In the study group, apart from technique-tactic training, core training program was given two days a week, 30-45 minutes each day, for 8 weeks, and warm-up and cool down durations were not included in these periods. As for the control group, only routine basketball training comprised of technique-tactic training was applied. Final test measurements of the sportsmen in both group were made at the end of 8-week training program. According to the results obtained, a statistically significant difference was found between the groups only in the 5th section of the shoot test of number 2 (p0.05). In conclusion, it was understood that the core training program we applied to the basketball players was not adequate. Absence of any difference between the groups can be ascribed to the inadequacy of the number of days and weeks the training program was applied.