İspanya'da asimetrik federalizm ve yeni talepler
Asymmetric federalism and new contentions in Spain
  1. Tez No: 685158
  2. Yazar: ESRA PEKMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik Federalizm, Özerklikler Devleti, İspanya, Bölgeli Devlet, Özerklik, Asymmetric Federalism, State of Autonomies, Spain, Regional State, Autonomy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
İspanya'da 1978 Anayasası sonrasında kurulan 17 Özerk Topluluk arasında bulunan, tarihsel kimlik ve özyönetim pratiklerine ilişkin farklılıklar, asimetri kavramını siyasal sitemin temel unsurlarından biri yapmaktadır. Bu asimetrik gerçekliğin bir sonucu olarak, anayasanın devletin bölgesel örgütlenmesine ilişkin çizdiği çerçeve, Özerklikler Devletinin anayasal reform olmaksızın dönüşümünü mümkün kıldığı için, modelin isimlendirilmesi ve sınıflandırılması güçleşmektedir. Çalışmada, Özerklikler Devleti modelinin tarihsel kökenleri ve geleceği, asimetrik federalizm kavramı üzerinden tartışılmakta, İspanya'nın 21. yüzyılda karşılaştığı güncel sorun ve bölgeselleşme talepleriyle anayasal model arasında ilişki kurulmaktadır. İspanya'nın bölgesel örgütlenme modelinin gelişiminin, reformuna yönelik tartışmaların ve geleceğinin, tarihsel- hukuksal bir çerçeve içinde değerlendirildiği geniş bir perspektif ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu nedenle çalışmada, İspanyol bölgeselleşmesine ilişkin tarihsel gelişmeler, belgeler, kanunlar, anayasa ve Anayasa Mahkemesi Kararları ilişkisellik içinde incelenmektedir. Bölgeler arasındaki tarihsel kimlik ve özyönetim pratiklerinden kaynaklanan derin asimetriler ile demokrasiye geçiş döneminin hassas dengelerinin bir sonucu olarak Anayasada çokulusluluk ve âdem-i merkezileşmenin birlikte ele alınması Özerklikler Devleti modelinin yapısal sorunlarına temel teşkil etmektedir. Nitekim, bölgeselleşmeye ilişkin yeni taleplerin modelin yapısal sorunları ve tanınmayla ilgili iki temel boyutunun olduğu değerlendirilmektedir. Çalışmada, güçlü Özerk Toplulukların talepleri ile devletin bölgesel örgütlenmesine ilişkin yapısal sorunların mevcut anayasal modelle ilişkili olduğu ve modelin içinde derinleştiği ortaya konmaktadır. Bu bağlamda asimetrik federalizm, bölgesel örgütlenme modelinin iii yapısal sorunlarının çözülmesi ve ulusal çoğulluğun anayasal sisteme entegre edilmesi için etkili bir araç olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The differences between the practices as regards the identity and autonomy of the 17 Autonomous Communities which were founded after the 1978 Constitution have made the concept of asymmetry one of the essential components of the political system. As a result of this asymmetric reality, because the regional organization of the state drawn by the Constitution makes it possible to transform this State of Autonomies without any constitutional reforms, it has become difficult to entitle and classify the model. In this study the historical origins and the future of the State of Autonomies are discussed from the perspective of asymmetric federalism, and the problems that Spain is faced with in the 21st century and the demands of regional autonomy are found to be closely associated with the constitutional model. We aim to set down a general perspective from which the development of the Spanish model of regional organization, discussions of its reform and its future will be evaluated in a historical and legal framework. Therefore, this study will closely examine the historical developments about the regionalization of Spain, documents, laws, the Constitution and the Constitutional Court decisions. Owing to the extensive asymmetries between the regions as a consequence of historical identity and autonomy practices, and as a result of the fragile stability of the return of democracy period, multi-nationalism and decentralization taken together has become the root cause for the structural problems of the State of Autonomies. Therefore, it seems to us that the new contentions have two basic difficulties concerning the structural problems of the model and identity. It is argued in this study that the contentions of the powerful State of Autonomies on the one side, and structural problems about the regional organization of the sate on the other are very closely v related to the present constitutional model and are becoming more and deep-rooted within it. In this context, asymmetric federalism should best be regarded as the most effective instrument to solve the structural problems of the regional organization model and to incorporate national plurality into the constitutional system.