Karate branşında gard seçimlerinin bacak itişi ve yumruk vuruşu üzerine etkisinin elit kadın sporcularda incelenmesi
Investigation of the effect of guard choices on leg push and punching in karate branch on elite female athletes
- Tez No: 685157
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN SOYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Karate, kumite, kuvvet, ivme, gard, Karate, kumite, force, acceleration, guard
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Karate kumite de, baskın bacağın önde ve arkada olduğu gard pozisyonlarında uygulanan kizami zuki (KZ) yumruk vuruş tekniğindeki bacak itiş gücünün, yumruk hızı ve diğer parametrelerle olan ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve yöntem: Araştırmaya yaş ortalaması 24 yaş (± 3,29), kilo ortalaması 57,57 kg (± 6,10), boy ortalaması 164,62 cm (± 6,09) olan ve büyükler kategorisinde yarışan, ortalama 14,42 yıl (± 3,73) karate geçmişi olan toplam 26 lisanslı elit kadın karate sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Sporcular ısınmanın ardından Teknik Performans ölçümleri için sol ve sağ gardda maksimum hızda 5 tekrar KZ yumruk vuruşu yapmışlardır. Sporcuların karate dışındaki alt ekstremite güçlerini öğrenmek için Sıçrama Performans ölçümleri alınmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS programı kullanılmıştır. Bulgular: KZ vuruşunda sporcuların baskın bacak ile baskın olmayan bacakta ulaştıkları maksimum itiş kuvvetleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (P0.05). Sonuç: KZ tekniğinin baskın kolun öne alındığı gard ile antrene edilmesi, teknikten elde edilebilecek maksimum performansa ve başarı yüzdesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In karate kumite, it is the examination of the relationship between leg thrust, punch speed and other parameters in the kizami zuki (KZ) punch technique applied in guard positions where the dominant leg is in front and behind. Material and methods: The mean age of this study was 24 years (±3,29), mean weight 57,57 kg (±6,10), mean height 164.62 cm (±6,09) and competing in the senior category, having an mean of 14,42 years (±3,73) karate history a total of 26 licensed elite female karate athletes participated voluntarily. After the warm-up, the athletes made 5 repetitive KZ punches aiming to reach maximum speed in the left and right guards for Technical Performance measurements. Jumping Performance measurements were taken to learn the lower extremity strengths of the athletes other than karate. IBM SPSS program was used in the analysis of the data. Results: A significant difference was found between the maximum thrust forces in the dominant and non-dominant legs of the athletes in the KZ stroke (P0.05). Conclusion: Training the KZ technique with the dominant arm forward can contribute to the maximum performance and success rate that can be obtained from the technique.